Допълнителни 1,8 млн. лева ще бъдат преразпределени по програми за

...
Допълнителни 1,8 млн. лева ще бъдат преразпределени по програми за
Коментари Харесай

Още 1,8 млн. лева отиват за програми за заетост

Допълнителни 1,8 млн. лв. ще бъдат преразпределени по стратегии за поощряване на заетостта след разбор на осъществяването на Националния проект за деяние по заетостта за 2018 година Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков на конференция през днешния ден, която се организира в границите на работното му посещаване в Дупница.

Средствата целят да обезпечат работа на над 800 лица. Допълнителният финансов запас ще бъде ориентиран към стратегии, които се радват на огромен интерес. Това са програмата „ Старт на кариерата “, която оказва помощ на младежи да намерят първата си работа, „ Националната стратегия за претовареност на хора с трайни увреждания “, стратегиите „ Помощ при пенсиониране “ и за образование и претовареност на трайно безработни лица.

Изпълнението на план „ Работа “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ беше една от главните тематики, които министър Петков разиска на срещата си с кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, в която взе участие и изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта Драгомир Николов, оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

Министърът напомни, че план „ Работа “ започва като пилотен през есента на 2017 година в областите Видин, Враца и Монтана за обезпечаване на образование и работа за интервал от 12 месеца на продължително безработни и стопански неактивни хора. От 2018 година планът се извършва в 193 общини с безработица над междинната за страната. Към момента са подписани 502 контракта с работодатели, като е обезпечена претовареност за 3434 души. В обучителни курсове са включени 854 души.

Проектът цели да преодолее районните диспропорции на пазара на труда и да даде опция на продължително безработни лица и лица с ниска подготовка да бъдат интегрирани на пазара на труда посредством образование и работа. 40% от общия брой наети лица по плана ще бъдат ориентирани към действителния бранш и наети от частни работодатели, сподели още министър Петков. В община Дупница, където нивото на безработица е 6,5%, или с 0,8 процентни пункта по-високо от междинното за страната, към този момент има утвърдени 11 работодатели от действителния бранш, които са наели 11 служащи. Общината е шеф на 40 служащи по плана.

Петков добави, че за плана, който цели да интегрира над 9 700 трайно безработни и неактивни лица, са заделени 80 млн. лв. по Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “. В рамките на визитата си министърът на труда посети работодатели в Дупница, които са наели безработни лица по план „ Работа “и се срещна със структурите на МТСП в града.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР