Допълнителна финансова и морална подкрепа за учителите, които работят деца

...
Допълнителна финансова и морална подкрепа за учителите, които работят деца
Коментари Харесай

Синдикат поиска допълнителни пари за учители, които работят с ромчета

Допълнителна " финансова и морална поддръжка " за учителите, които работят деца от ромския етнос, изиска ръководителят на просветителния профсъюз към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров.

Той показва, че такава процедура съществува в Румъния и Унгария, и България би трябвало да ги последва. Така педагозите ще бъдат обезщетени за характерната и сложна работя, счита синдикатът.

В писмо до медиите, озаглавено " Интеграцията на другите етноси ", Петров написа, че " в царска и социалистическа България е имало настоящи тактики за интеграция, без значение от методите към нея ". Не по този начин стоял обаче въпросът в по-ново време, когато опитите за просветителна интеграция са едвам от последните 15 години. 

" Безспорно е видно, че ползвайки единствено плановия принцип със средства от европейските фондове за интеграция на роми, триумфите са повече от скромни ", прибавя той.

Според него " общият повсеместен метод към този вид деца и възпитаници, даже когато са към този момент обхванати в учебно заведение, изрично не работи. Непосилна се оказва задачата те да усвоят размера от познания, сполучлива социализация, положително образование, умения и компетентности, без да се прави разлика и компромис с всички останали деца и възпитаници. Образователната система е заставена да регистрира тези отрицателни резултати в края на начален или главен стадий на обучение. "

Още по-голям бил казусът с отсъствията:

" Проблемът с обезпечаването на наличие в просветителните институции от този етнос е още по-труден. Дефицитът на партньорство и съдействие с оторизираните общински и държавни институции трансформира задържането на тези възпитаници в учебно заведение в една от най-фиктивните просветителни политики. Ромските/цигански деца имат в пъти повече отсъствия, съпоставени с общо статистическия баланс. Но учебните заведения или не регистрират правилно тези отсъствия, или изпадат в един безконечен пояснителен режим, който е неразделна част от възходящата бумащина в системата.

Затова профсъюз „ Образование “ упорства да стартира образуването на национална просветителна политика по интеграция.

Педагогическите експерти, работещи с деца от ромския етнос, би трябвало да бъдат подкрепяни от общинските и държавни институции, само че решенията за методическите подходи да бъдат на самите педагози. Учителите, работещи с роми, да бъдат в допълнение подтиквани, морално и финансово, за характерната и сложна работа, процедура, обичайно възприета в Румъния и Унгария, приключва доктор Юлиян Петров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР