Пожар в Мауи: Търсенето на жертви се засили след 80 смъртни случая

...
Допълнителна експертна подкрепа е изпратена в Хавай, където криминалистите продължават
Коментари Харесай

Допълнителна експертна подкрепа е изпратена в Хавай, където криминалистите продължават да откриват жертви на опустошителните горски пожари.

Известно е, че най-малко 80 души са загинали, но има опасения, че този брой ще нарасне още повече, като стотици все още са в неизвестност.

Много други остават в аварийни убежища, след като са избягали от пламъците.

Усилията за гасене на пожари продължават в части от остров Мауи, включително около опустошения град Лахайна.

Джереми Грийнбърг, високопоставен служител във Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), каза пред BBC, че изпратената допълнителна подкрепа включва градско търсене и спасяване и пожар екипи за потискане.

"Абсолютният приоритет номер едно е безопасността на оцелелите", каза той.

Г-н Грийнбърг добави, че докато близо 1000 души все още не са осъществени контакт, някои от тях може да са безопасни, но недостъпни поради редица причини.

Междувременно обучени за откриване на трупове кучета търсят следи от трупове под развалините в Лахайна.

Има също съобщения за намерени тела около местното пристанище, откъдето хора са били извадени живи.

Какво причини горските пожари в Хавай? Известно бананово дърво и вековна църква, засегнати от пожари в Хавай. Оцелели описват мъчителни бягства от пламъците

Пилотът на хеликоптер Ричард Олстен е прелетял над Мауи и каза пред BBC, че дори повечето от лодките в пристанището са били изгорени и потънали.

"Историческите сгради, църквата, мисионерската сграда и така нататък - всичко изчезна“, каза той.

„Основната туристическа зона, където са всички магазини и ресторанти, историческата предна улица – всичко изгорено до основи.“

Смята се, че повече от 2000 сгради са били повредени или унищожени след избухването на пожарите по-рано тази седмица. Повечето от тях са били домове в района на Лахайна.

Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че пожарите са „най-голямото природно бедствие в историята на щата Хавай“.

Разходите за възстановяване на Мауи се оценяват на 5,5 милиарда долара (4,3 милиарда британски лири), според Тихоокеанския център за бедствия (PDC) и FEMA, които координират усилията за оказване на помощ на Хаваите от Вашингтон.

"Ние сме силни хора, ще се оправим", каза местен жител, Ларс Джонсън, пред CBS News.

"Ще направим каквото можем, за да възстановим. И ще се върне, ще бъде по-голям и по-силен от всякога."

Местни групи се опитват да организират храна, вода и подслон за тези, които са останали без дом с помощта на организации като Американския червен кръст.

Техният национален говорител, Тод Джеймс, каза, че докато акцентът върху момента е предоставянето на подкрепа на оцелелите, те в крайна сметка ще помогнат с оценката на щетите и разпределянето на спешни доставки, за да помогнат с почистването.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР