Допълнителен капитал в размер на 400 млрд. евро ще трябва

...
Допълнителен капитал в размер на 400 млрд. евро ще трябва
Коментари Харесай

Европейските банки - със сериозен капиталов недостиг

Допълнителен капитал в размер на 400 милиарда евро ще би трябвало да наберат европейските банки, с цел да изпълнят новите нормативи, целящи да създадат международната финансова система по-стабилна и по-добре готова да понесе евентуални загуби. Това е заключението от изследване на "Копенхаген иконъмист " - водещ стопански съветник от Скандинавия, оповестено на 21 ноември. То е поръчано от Федерацията на европейските банки - комерсиална асоциация, представляваща 32 национални банкови асоциации на страните от Европейския съюз и на страните от Европейската асоциация за свободна търговия, която включва Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Съгласно новата нормативна рамка, известна като "Базел ІІІ ", специфичен предел ( "output floor ") ще ограничи размера, до който банковите финансови буфери, изчислени съгласно личните рискови модели на кредиторите, ще могат да се разграничават от оценките на по-консервативните общоприети модели. Целта на "Базел ІІІ ", координиран с Европейски Съюз и със Съединени американски щати, е да се увеличи устойчивостта на банките на финансови шокове.

Анализът на "Копенхаген иконъмист " трябваше да оцени въздействието на новата нормативна рамка преди тя да бъде превърната в закон на територията на Европа. В него специалистите предизвестяват, че тези условия могат да предизвикат растеж на кредитните разноски за семействата и за бизнеса. Дори след отчитането на най-малък резултат от по-сигурната финансова система, икономистите пресмятат, че регулациите ще лишават 0.4% от Брутният вътрешен продукт поради спада на вложенията.

Финансовият комисар на Европейски Съюз - Валдис Домбровскис, който наскоро изрази опасенията си по отношение на риска, обвързван със забележителното завишаване на финансовите условия по новите правила, заяви, че Европейската комисия приготвя предложение те да бъдат облечени в законова форма за Европейски Съюз през второто тримесечие на 2020-а.

Европейският банков орган уточни през юли, че водещите европейски кредитори ще се окажат с финансов дефицит в размер на 135 милиарда евро (еквивалентен на 24.4% нарастване на нормативно изискваният главен капитал), с цел да отговорят на новите финансови правила, които влизат в действие на 1 януари 2027-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР