ДООБЩИНСКИ СЪВЕТРУСЕПРЕДЛОЖЕНИЕОТ ПЕНЧО МИЛКОВКМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕОтносно: Приемане на механизъм

...
ДООБЩИНСКИ СЪВЕТРУСЕПРЕДЛОЖЕНИЕОТ ПЕНЧО МИЛКОВКМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕОтносно: Приемане на механизъм
Коментари Харесай

Междуселищните линии в Русенско: Обявиха механизма за разпределение на парите между превозвачите

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

Относно: Приемане на механизъм за систематизиране на дотации сред сдруженията, изпълняващи транспорти по междуселищни линии от транспортните схеми на ОбщинаРусе

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

С Постановление № 216 от 29.07.2022 година на Министерски съвет и приложение № 1 към същото, от Централния бюджет са утвърдени спомагателни прехвърляния за транспорт на пасажери по междуселищни автобусни линии отвън тези по §4, алинея 1 и 2 от Заключителните разпореждания на Закона за автомобилните транспорти. За Община Русе тези средства са в размер до 524 020 лева Редът и метода за тяхното систематизиране са посочени в напътствията по приложение № 2 към постановлението, които препращат към част четвърта, глава трета от Наредба за изискванията и реда за даване на средства за компенсиране на понижените доходи от използването на цени за публични пътнически транспорти по автомобилния превоз, планувани в нормативни актове за избрани категории пасажери, за субсидиране на публични пътнически транспорти по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския превоз и превоза в планински и други региони и за издаване на транспортни документи за осъществяване на транспортите, призната с Постановление на Министерски съвет № 163 от 29.06.2015 година, по отношение на „ условия и ред за даване на дотациите “.

С оглед на това, че междуселищните линии се обслужват от повече от един транспортьор се постанова да се одобри механизъм за систематизиране на средствата за субсидиране на публичен превоз на пасажери по междуселищни линии от транспортните схеми на Община Русе.

Целта е да се изпълнят законовите условия, като превозвачите да бъдат субсидирани при обезпечаване на равнопоставеност, бистрота и гласност.

За използването на механизма не са нужни финансови и други средства от бюджета на общината. Механизмът служи за систематизиране на предоставените от централния бюджет средства, когато транспортната скица се извършва от повече от един транспортьор.

Настоящото предложение не опонира на правото на Европейската общественост.

Общинска администрация ще реализира надзор гарантиращ, че предоставените средства няма да доведат до свръхкомпенсиране на превозвачите по отношение на активността по осъществяване на публичен транспорт на пасажери. При пораждане на опция за свръхкомпенсиране средства няма да бъдат предоставяни.

Срокът за оферти и мнения по плана е 14 дни, считано от публикуването му на интернет страницата на Общински съвет - Русе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР