Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща

...
Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща
Коментари Харесай

За концепцията на Гешев - от популизъм до протестите не раждат идеи

" Донякъде е спорна концепцията, цялостна с общи изрази и изчезнала конкретика. Има неща, които искрено тревожат. " Това сподели някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов в коментар за показаната от единственият претендент за основен прокурор Иван Гешев идея за развиване на прокуратурата .
" Има неща, които искрено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за неналичието на правдивост, която не можела да бъде оправдана даже с буквата на закона.Не може да се каже " неналичието на правдивост. ", няма " писмен знак на закона ", има закон, който би трябвало да бъде спазван и мислех, че идващият основен прокурор ще бъде човек, който ще упорства за прецизно съблюдаване на закона. ", посочи още някогашният вътрешен министър.
" Не виждам причина прокуратурата да участва повече в медиите. И в този момент наличието е прекалено. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата орис – дали против него има неоправдателна присъда ", добави още Йорданов. Той обърна внимание на това, че в концепцията на Иван Гешев не се загатва нищо за компенсациите, които страната ни заплаща за вредите, породени на жителите от дейностите на прокуратурата и посочи, че при " последните три каузи, които моите клиенти са водили против прокуратурата, след оправдателни присъди – компенсациите, които са присъдени са над 50 хиляди лева Реално не ги заплаща прокуратурата, а ние. "
Според Йорданов, предлагането на няма наказателна отговорност за провокация към рушвет не е съществено:
" Прокуратурата среща доста схващане в ръководещото болшинство в Народното събрание и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до съществени нарушавания на правата на жителите, а в това време не оказват помощ за повишение на успеваемостта на работата на правоохранителните органи. "
Бившия длъжностен министър председател Георги Близнашки обаче видя натурализъм в концепцията на претендента за основен прокурор . По думите му в нея не се влиза в полемики и няма фантастмагории.
" Това е идея, която стъпва на закона. Главният прокурор е човек на закона, той не би трябвало да се увлича  по какъв начин той персонално си показва нещата. Това към този момент е политика и той не би трябвало да навлиза в минното поле на политиката ", сподели още Близнашки в изявление за Нова телевизия. 
В отговор на въпрос за противоречивия миг от предлагането на Иван Гешев да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп  Близнашки отговори, че това значи, че " всички други хрумвания и оферти са допустими " и добави, че " това е нищожен миг в цялата идея. "
" Това отскачане по площадите е контрапродуктивно, митингите не раждат хрумвания. Не може да продължаваме по този метод. Ние превърнахме правосъдната промяна във всенародно дело. Време е да се чуят специалистите, тъй като изоставаме по доста пунктове. И политическите елити и виновните фактори са длъжници на прокуратурата. Изоставаме с нормативната уредба на тези въпроси. Неслучайно имаме Наказателен кодекс от 1969 година - изоставането е голямо, доста фактори би трябвало да бъдат вкарани в деяние. ", съобщи още някогашният длъжностен министър председател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР