Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което

...
Доносничеството и докладването е наследство от едно отминало време, което
Коментари Харесай

Адвокат Емил Георгиев: Ако докладваме на ДАНС – се превръщаме в доносници

Доносничеството и докладването е завещание от едно отминало време, което би трябвало да остане в предишното. Това съобщи в ефира на bTV юристът Емил Георгиев по отношение на предлагането при потребност адвокати да издават информация на свои клиенти на ДАНС, като мярка против прането на пари.
„ България е от дребното страни, където адвокатурата е уредена на конституционно ниво – правото на отбрана е главно човешко право. Това значи, че в случай че ние би трябвало да докладваме на ДАНС това, което нашите клиенти ни доверяват в границите на взаимоотношения адвокат-клиент – ние освен се трансформираме в посмешище, подигравка, а ние ставаме доносници”, съобщи юристът.Според ръководещите, по този начин националното законодателство ще се синхронизира с европейското. „ Това е чест мотив, който не е в положение да прикрие обстоятелството, че тази инструкция, която те настояват, че планува характерни правила за адвокатурата, които не се намират в нашия закон против изпиране на пари. Ние желаеме да знаем какво е направил Висшият адвокатски съвет, когато се е приемал този закон”, уточни Георгиев.
По думите му, 79 мнения са постъпили от разнообразни адвокати и неправителствени организации до Висшия адвокатски съвет, само че тези документи не могат да бъдат открити. „ Ние си задаваме въпроса какво прави този орган, за какво го има. Ако не се бяхме вдигнали на митинг и не им бяхме поискали сметка, те какво щяха да направят”, добави юристът.Георгиев съобщи, че в Германия този проблем е организиран, като отговорностите за откриване на информация отпадат по линия адвокат-клиент. Задължението е на разположение, единствено когато юристът интензивно съучаства в закононарушението.„ Ние не желаеме да застъпваме права за юристи, които нарушават законите, ние желаеме да се съблюдават законите. Ние действаме по този начин, че да защитим ползите на хората и бизнеса”, добави юристът.
Юристът съобщи, че митингът им продължава и на следващия ден. Демонстрацията ще се организира пред Висшия адвокатски съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР