Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело,

...
Донорството не е само хуманна кауза, това е свещено дело,
Коментари Харесай

Донорството може да се сравни само с едно - раждането на нов живот

" Донорството не е единствено хуманна идея, това е свещено дело, което дава живот на хората. " Това посочи здравният министър Кирил Ананиев, който участва на връчването на годишните оценки за принос към донорството и трансплантацията в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

По думите на здравния министър вълнуващо е, че по време на събитието има достойнството да се сложи началото на една извънредно значима идея, която е обвързвана със спасяването на човешки живот.

" Днешното събитие не е толкоз благородно, колкото делото на хората, за които ние сме се събрали да почетем ", акцентира Ананиев.

Той благодари на околните и родителите на донорите, тъй като това е доста тежко решение в доста сложен миг. През актуалната година за първи път се дефинират годишни оценки на хората, които подкрепиха да се случи донорството и трансплатанцията в страната ни, изясни Ананиев.

Здравният министър е уверен, че няма да бъде първи и финален път, а традицията, премиите и оценките ще станат годишни и ще бъдат мощен тласък и претекст за развиването и надграждането на напъните ни за постигането на по-добри резултати.

Според Ананиев акцията за донорството има за цел българското общество да бъде осведомено за това какво съставлява донорството, какви резултати има, какви изгоди носи самата трансплантация.

" Има доста дела в България, само че не всички се поддържат и доста хора не виждат смисъл да поддържат дадена идея. Аз съм уверен, че зад нашата идея ще застане съвсем цялото българско общество. Да дариш втори живот на един човек, който е болен и има потребност от орган, няма по-голяма премия от това ", сподели здравният министър.

Той посочи, че донорството и даването на право на втори живот може да се съпостави единствено с едно - раждането на новия живот. За това здравният министър още един път благодари на всички, които вземат участие в процеса и прикани да се обединят напъните на обществото да бъде издигнато донорството и трансплантациите на доста по-високо ниво.

Ананиев се похвали, че акцията за донорството е надхвърлила упованията и българските жители са станали съпричастни към нея.

Награди получиха координатори по донорство, водещи трансплантолози и шефове на лечебни заведения - донорски бази и трансплантационни центрове.

От своя страна изпълнителният шеф на Изпълнителна организация " Медицински контрол " Росен Иванов разяснява, че през днешния ден се прави първата крачка, която е безусловно потребна. " Днес желаеме да поднесем публично своите почитания, признателност и благодарност на всички, които имат отношение към трансплантацията ", уточни шефът на ИА " Медицински контрол ".

Той благодари на координаторите по донорство, които жертват своето време, професионализъм и човешко отношение, с цел да могат да приготвят донора и неговите органи да могат да бъдат трансплантирани. Росен Иванов благодари на лекарите оператори, които правят интервенцията по трансплантациите и я дефинира като доста висока, виновна, профилирана и професионална работа.

" Благодаря и на медицинския личен състав, който се грижи за следтрансплантационния интервал, тъй че да може трансплантираният да продължи своя живот ", сподели Росен Иванов.

В умозаключение той добави, че с осъществяването на трансплатанцията се случва дребното знамение, в което един човек, който си е отишъл, продължава да живее в различен човек. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР