Донка Михайлова е завършила висше икономическо образование от ВФСИ Д.

...
Донка Михайлова е завършила висше икономическо образование от ВФСИ Д.
Коментари Харесай

Община Троян остана устойчива през всички кризи

Донка Михайлова е приключила висше икономическо обучение от ВФСИ " Д. А. Ценов " в Свищов със компетентност " Финанси и заем ". Работила е в неправителствения бранш, била е депутат в 40-то Народно заседание от Ловешкия район. Кмет е на община Троян за мандатите 2011-2015 година, 2015-2019 година, в този момент приключва третия си мандат отпред на общината. Няколко пъти е определяна за Кмет на годината в категория междинни общини. Заместник-председател е на Националното съдружие на общините в България.
" Имам още фантазии за общината ни, които желая да сбъдна "

- Г-жо Михайлова, за седми следващ път получихте наградата " Кмет на годината ". Призови места имате и в категориите " Кмет на годината ", " Кмет на жителите " и " Туризъм и просвета ". Какво стои зад тези оценки?
- Зад оценките стои доста работа. Те ни дават тласък да продължаваме да работим все по-усилено за развиването на общината ни и ни демонстрират, че сме в вярната посока. Наградата ни дава удовлетворението, че хората са забелязали положения труд на Община Троян в посока здравословно детско хранене, за обезпечаване на изискванията за достъп до детско-юношески спорт. Тук е значимо да споменем, че Община Троян, която е посочена като един от положителните образци за нововъведения в региона на детското хранене, както у нас, по този начин и в чужбина, измина дълъг път от обмяната на положителни практики с европейски сътрудници по плана " BioCanteens ", през намирането на подобаващ терен и целево финансиране до пълноценно реализиране на концепцията за лично произвеждане на плодове и зеленчуци. През 2020 година започнаха дейностите и в края на мандата Община Троян има основан оранжериен комплекс на повърхност от към 2 дка. Община Троян към този момент интензивно, посредством лично производството на екологично чисти плодове и зеленчуци, обезпечава в забележителна степен храненето на децата в детските заведения и обществени услуги на територията на общината.
Според разбор на РЗИ в последните години затлъстяването на децата от общината внезапно се снижава и данните сочат, че сме с три пъти по-нисък брой затлъстели възпитаници в общината спрямо региона. Това е резултат в продължение на целенасочените старания за въвеждане на здравословно хранене измежду децата и учениците и развития всеобщ спорт. Относителният дял на заболелите от захарен диабет възпитаници в общината също е три пъти по невисок от този в област Ловеч. Показателите за растеж и тегло на учениците в общината са по-добри от тези в прилежащи общини. И това дава смисъл на всичко.
Всяко едно отличие ни дава както задоволство за труда и поредните старания, по този начин и сила да продължаваме напред.  
- Идва краят на вашия мандат. Труден ли беше той за вас?
- Приключихме тежък мандат. Никога в актуалната история не са се случвали толкоз доста и неподлежащи на прогнозиране стечения на събитията - пандемия, война, бежанска вълна, толкоз естествени бедствия, икономическа рецесия и инфлация, политическо безвремие и държавно безредие. Въпреки компликациите Троянска община реализира значително - резистентност на стопанската система, растеж на заетостта, повишаване, въпреки и незадоволително, на приходите, уравновесен културен, състезателен и обществен живот. В условия на липса на държавен и общински бюджети не допуснахме рецесия в живота на общината ни, не позволихме ограничаване в активността на комуналните системи, увеличихме бюджета на общината с над 80%, не оставихме нуждаещите се без поддръжка.
- Кои са най-големите ви триумфи през миналите четири години и кое е това, което най-вече искахте да отбележите като ваше достижение, само че не успяхте?
- През мандата съумяхме да изградим обществена инфраструктура за нови 120 консуматори на обща стойност 1 541 302 лева за даване на обществените услуги - Център за поддръжка на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания; Център за грижа за лица с умствена изостаналост; Център за грижа за лица с психологични разстройства в с. Дълбок дол.
Нарастващият брой на лицензираните спортни клубове, както и увеличението на броя на феновете на спорта и здравословния метод на живот породи нужда от разширение на спортната база и стартира построяването на по този начин дълго чаканата Многофункционална спортна зала. Проектът планува създаване на двуетажна постройка с ситуирани в нея съществена зала с игрално поле, оразмерено за разполагането на полетата за разнообразни спортни мероприятия - баскетбол, волейбол, тенис на корт, карате, джудо, битка, бокс и други и осъществяване на публични събития и концерти, с потенциал 618 места.
В мандата бяха актуализирани нови 12 жилищни здания с 353 независими жилища и 9 икономически обекти в тях на обща стойност 4 563 525 лева, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове. В обществения бранш беше актуализирана постройката на районно управление (на МВР) " Полиция ". Процесът на възобновяване на жилищния сграден фонд ще продължи и през идващите години. Подадени са 15 планови оферти за финансиране на 15 многофамилни жилищни здания по Националния проект за възобновяване и резистентност, на обща стойност 14 789 539 лева Изпълненото през мандата надгражда започнатото през предходния, когато бяха актуализирани 26 жилищни здания и 5 бр. здания от обществения бранш.
През мандата бяха построени съоръжения за авансово отнасяне на смесено събрани битови боклуци и компостираща апаратура на обща стойност над 4,5 млн. лева Фокусът за стабилно ръководство на отпадъците бе подложен и върху разширение на система за разделно събиране на битови боклуци. Въведе се разделно събиране на " зелените ", биоразградими боклуци.
Осигурените средства за финансови разноски и настоящи поправки за мандата в обитаемоте места на територията на община Троян бяха в размер на над 8,6 млн. лева
Не на последно място, Общината резервира положителното си финансово положение през рецесиите и провокациите на миналите години.
- Коя е най-голямата борба, която водихте?
- Битката за опазване преди всичко здравето и живота на хората по време на пандемията от КОВИД-19 и опазване на работните места. Въпреки провокациите на времето, общината не разреши съмнение във действието на главните комунални системи. Бързо бяха надградени обществените действия, тъй че да дават отговор на потребностите на най-нуждаещите се. Сред най-важните резултати, които постигнахме през миналите години, няма по какъв начин да не разпознаваем устойчивостта на локалната стопанска система в изискванията на спешна и мъчно предвидима среда. Проследихме понижаване на равнищата на безработица от 5,5% през 2019 година до 4,3 % за 2022 година
Въпреки компликации, съумяхме да осъществим над 80% от плануваните за мандата действия. Изпълненото докосна живота на хората от всички възрастови групи - бебета и деца, младежи, хора в дейна възраст, възрастно население. Хората от града и селата, съгражданите ни от най-уязвимите обществени групи. Всички бяха част от развиването на общината ни.
- Изпитвахте ли подозрения дали да се кандидатирате за кмет на общината за четвърти път?
- Дълго обмислях решението си дали да се кандидатирам за четвърти мандат. Взех решението заради две аргументи - работи ми се и ми се работи за развиването на Троянска община. Втората причина е, че бих желала да довърша значими планове, както и да стартира други, за които мечтаем от доста време. Имам още фантазии за общината ни, които желая да сбъдна. Искам да предам опита си, насъбран през годините на ръководство на Общината.
- С какво обръщение ще се обърнете към съгражданите си, с цел да ги убедите да ви изберат за техен кмет за идващите четири години?
- Ако има формула за триумф на един град, на една община - то мисля, че тя наложително включва взаимната работа. Работа сред администрация и бизнеса, просветителните, културните институции, работа с цивилен организации, с хора от всички сфери. Така се раждат хрумвания, вземат решение се проблеми, трансформира се живота на хората - към по-добро. Троянци не един път са показвали, че дружно реализират доста - както са правили предците ни, обединявани от общите хрумвания за положителното на съгражданите. Защото съумяваме дружно. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР