> Доника ХоджаЗавършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е

...
> Доника ХоджаЗавършили сме дейностите по спасяване. Крайният баланс е
Коментари Харесай

Българи предложиха своята къща на пострадало от земетресението албанско семейство

 > Доника Ходжа
" Завършили сме дейностите по избавяне. Крайният баланс е доста драматичен: 51 жертви, измежду които и 7 деца от 2 до 8 години, повече от 1200 къщи са разрушени и повече от 5200 души са без покрив ", сподели н.пр. посланика на Албания у нас Доника Ходжа в студиото на " Тази неделя " по bTV.

Тя изрази своята признателност за съпричастността на българския народ, както и на държавното управление ни към нейната страна.

" От сутринта на земетресението министър председателят на България се е обадил на министър-председателя ни, с цел да изрази своята взаимност ", описа Ходжа. Българският външен министър се обади на албанския външен министър, с цел да изрази своята взаимност, а вътрешният министър се е обадил на своя сътрудник и му предложил помощ.

Българското държавно управление отпусна 200 000 лв. и 4 автомобила с филантропична помощ за Албания.

Доника Ходжа описа и по какъв начин българи, живеещи във Франция, са предложили своята къща на потърпевша албанско семейство, а българската общност се е организирала и е изпратила парични преводи.

" Не желаеме да живеят по този начин тези, които са изгубили домовете си, изключително по коледните празници ", сподели посланикът на Албания и показа, че страхът на хората продължава да е огромен, тъй като не престават вторичните земетресения със мощ от 4 и 5 по Рихтер.

Албания се е обърнала за помощ към доста страни. Това, което е нужно за първата фаза на възобновяване, са инженери, които да оценят положението на постройките и кои от тях са годни за живеене и могат да бъдат реновирани. 

Втората фаза ще бъде построяването на краткотрайни убежища, за тези, които са останали без дом.

Доника Ходжа показа, че се усеща в България като вкъщи си и е признателна за гостоприемството на българите, които са доста близки до албанците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР