Доника Гервала, външният министър на Косово анализира реалностите в региона

...
Доника Гервала, външният министър на Косово анализира реалностите в региона
Коментари Харесай

Специално за Светът и ние: Външният министър на Косово Доника Гервала

Доника Гервала, външният министър на Косово проучва действителностите в района особено за " Светът и ние ". С нея беседва Николай Кръстев.

Г-жо министър, по какъв начин виждате развиването на процеса в Западните Балкани в подтекста на войната в Украйна?

Доника Гервала: Мисля, че войната сподели на всички това, което би трябвало да знаят от дълго време, тъй като началото на събитията в Украйна не е от през днешния ден, не е и от тази година. Началото им беше сложено още през 2014 година и от този момент страните от Западните Балкани са наясно със обстановката. И в този момент, когато в Украйна има война, когато Русия демонстрира експанзия по отношение на своята съседка и отхвърля нейното битие, бих споделила, че това дава още по-ясна визия тук на Балканите за ситуацията, в което се намираме. Ние, в Косово, още от първия ден, се приобщаваме изцяло към глобите на Европейския съюз и Съединените щати. Предприехме и някои спомагателни ограничения, които можем да си позволим, като дребна страна със скромни благоприятни условия. Така че приканваме интернационалната общественост и Европейския съюз да изпратят мощни послания към всички страни, които не го направиха.

Виждаме, че Сърбия продължава да се превъоръжава с съветски оръжия. За какво е индикация това?

Доника Гервала: Знаете ли, в първата година от мандата на президента Вучич са били извършени две взаимни военни учения, а предходната година те са били 100. Така че това е продължение на заканите към прилежащите страни на Балканите, тъй като да, Русия е опасност освен за Украйна, само че и за нашия район, за Западните Балкани и да, належащо ни е Европейският съюз, Съединените щати, Обединеното кралство и всички други свободни и демократични страни да изпратят мощно обръщение към Сърбия, че към този момент не е допустимо да седи на два стола. Не можеш да се стремиш да бъдеш част от Европейския съюз и в същото време най-силният ти сътрудник да е Русия.

Някои анализатори сочат Босна и Херцеговина и Република Косово като едва звено в целия развой. Съгласна ли сте с това?

Доника Гервала: Мисля, че Косово сподели посредством резултатите и данни за предходната година, че има усъвършенстване в региона на демокрацията, стопанската система и прозрачността. Косово потвърди, че е сериозен сътрудник на Европейския съюз и се нуждае от сериозна вероятност. И в този момент, когато осъзнаваме какъв брой рискова може да бъде неправилната преценка на процесите и заканите - виждаме го в Украйна - е необходимо да се ускорят процесите освен за Косово, само че за всички страни от Западните Балкани, които демонстрираха, че тяхна цел са европейските полезности и правила в личните им страни.

Преговорите сред Прищина и Белград са в застой. Защо е по този начин?

Доника Гервала: Трудно е, тъй като ние участваме в този по този начин наименуван развой на „ брюкселски разговор " от дълги години, не от през вчерашния ден. Новото държавно управление на Косово, определено предходната година, сподели, че сме съществени в опитите си да намерим дефинитивно решение със Сърбия, само че то ще би трябвало да се отчетe действителността на Балканите. А действителността е, че Косово е самостоятелна и суверенна страна. Няма по какъв начин да се подценява тези реалност. И щом Сърбия го признае, ще е по-лесно да върви този разговор. Това е дефиниция освен на Косово, това са думи и на президента на Съединените щати, това е дефиниция на Германия, на доста страни членки, както и на българското държавно управление. Когато участвате в разговор, е належащо освен да се появите за ръкостискания и фотоси, а и да се отнасяте доста съществено към опитите да се откри решение. И то би трябвало да пристигна и от двете страни. Не е задоволително единствено Косово да се стреми към него.

Какво е окончателното решение?

Доника Гервала: Да се признае действителността, което значи да се признае независимостта на Косово, тъй че ние също да можем да признаем Сърбия, а по-късно да се откри решение на всички по-малки двустранни проблеми, механически въпроси, които ни спъват. Да може нашият район да има по-добра опция за разширение, за усилване на съдействието и по този начин да се доближим до Европейския съюз.

Г-жо Гервала, за какво нормализирането на връзките сред Белград и Прищина е толкоз комплицирано? Имате доста характерна история, само че какво бихте споделили като министър?

Доника Гервала: Вие знаете, че се сблъскахме с брутална война през 90-те години и аз съм изцяло одобрявам, че политиката би трябвало да е ориентирана към бъдещето. И в същото време постоянно изяснявам на нашите сътрудници и съдружници, че казусът ни със Сърбия не касае предишното, а сегашното, методът по който те се държат в този момент. В Сърбия има държавно управление, има президент, които до този миг не са се дистанцирали от политиката на геноцид на Слободан Милошевич на Балканите. Би било добра стъпка, в случай че кажат: „ Добре, не можем да променим предишното, само че можем да променим настоящето и бъдещото си държание ". Ето това е належащо! Никой - нито Александър Вучич, нито различен от сръбското държавно управление, до момента не се е извинил за закононарушенията, които са осъществени в Косово. А знаем от опита на Германия, че е належащо първо да се изпратят послания към съседите, които сте нападали и избивали и едвам тогава тогава би могло да има прогрес.

Страхувате ли се, че войната в Украйна може да се трансферира към Западните Балкани в този момент?

Доника Гервала: Не се опасяваме, само че сме доста обезпокоени, тъй като ни се коства, че Путин няма да спре с Украйна. Има разнообразни сюжети. Вероятно е идващите цели да са Грузия и Молдова, само че пък Путин може и да не направи първото нещо, което всички чакат от него. И второто допустимо огнище би било Балканите. Ще забележим какво ще се случи през юни в Босна и Херцеговина, дали сепаратистите, с поддръжката на Москва и Белград, ще подхващат нови стъпки. А смяната на границите на Балканите постоянно е означавала война. Така че не се опасяваме, само че сме доста внимателни във връзка с рисковете, свързани с този метод на Сърбия като медиатор на Русия. И доста се надяваме, че интернационалната общественост, мощно ангажирана със протичащото се с Украйна, няма да не помни да изпрати верните и мощни послания към Белград.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР