Донецк. RuSerbia.com публикува интервю със сръбския доброволец в Донецката народна

...
Донецк. RuSerbia.com публикува интервю със сръбския доброволец в Донецката народна
Коментари Харесай

Майор Деян Берич, сръбски доброволец в ДНР: Всичко е отлично, а ще става и по-добре

Донецк. RuSerbia.com разгласява изявление със сръбския доброволец в Донецката национална република (ДНР) Деян Берич, прочут с прозвището „ Деки “. Медията акцентира, че той е най-награждаваният и известен „ чужденец “ в непризнатата република. Но съгласно западната преса и политици Деки е терорист, наемник и нарушител.
Заради Деки в Белград пишат протестни ноти, Съветът по национална защита на Украйна се жалват пред НАТО, а в Киев за него афишират награди. От началото на събитията в украинската столица, до присъединението на Крим към Руската федерация, началото на бойните дейности, та чак до през днешния ден – сърбинът се намира в Донбас. Награждаван е няколко пъти, в това число по заповед на министъра на защитата на Руската федерация Сергей Шойгу с орден „ За връщането на Крим “. В интервютото Деян Берич приказва намерено за всичко.
По отношение на неговата служба в ДНР, Деки разяснява: „ В моя случай длъжността е доста комплициран въпрос. По чин би следвало да седнал съм в щаба. Но моят пълководец доста добре знае, че когато ме затворят в кабинет си амбалирам нещата и си потеглям. Не пристигнах тук поради това. Така че постигнахме някои взаимни отстъпки. Както и по-рано извършвам дилемите си на преводач. Създадохме школа за снайперисти, в която съм пълководец. За да не бъда длъжен да непрестанно да бъде в школата, открих двама души, които умеят да образоват. Един от тях – „ Малкия “ - е професионален снайперист, който мина при нас образование през 2015 година Той бе най-хубав от всички, и това, което е доста значимо, умее да предава знанията.
Вторият е израелец с съветски генезис, служил в израелската войска. Човекът е просто талант по доста въпроси. Не беше мъчно да се договорим с него, а защото и той не искаше да стои в клас, само че намерихме компромис.
Друго, не огромно обвързване, е гарантирането на сигурността на президента на републиката Александър Захарченко. Моята задача е да подсигурявам зона на отбрана от снайперисти. Нашата група прави това дружно към този момент три години и в тази задача се сработихме доста добре, тъй че да вършим всичко просто и да не е нужно да даваме никакви пояснения.
Изготвяме проект аз и „ Малкия “, след което го предаваме и всичко върви по масло. Не е значимо, че работим дълго време дружно, сериозността е на оптимално равнище. Неотдавна обезпечавахме среща на нашия президент и на президента на ЛНР. В рамките на срещата Захарченко съобщи поздрави на сърбите, тази фотография я има в интернет. Като цяло отговорности доста, само че при добра организация времето стига за всичко. А и както споделят, на боеца не би трябвало да се дава свободно време. Тогава стартира да мисли за нелепости.

Деки разяснява и обстановката на фронта. „ Преди към месец обратно бе „ горещо “ в течение на три дни. Тогава, коства ми се, желаеха (украинците – бел.р.) да ревизират нашите благоприятни условия. Вдигнаха ни на паника – целия батальон. Това не се бе случвало от февруари предходната година и мислех, че стартира пробив. Но, получиха подобен отговор, че всичко завърши доста бързо.
Сега се стараем да не отговаряме на провокации, а единствено да фиксираме позициите и напредването му. И те самите виждат това, защото нашите безпилотни апарати летят непрестанно. Всичко се свежда до битката на снайперистите и кой кого ще изплаши. По наши данни и думите на президента, началото на войната е въпрос на дни “.
В тази връзка Деян Берич твърди, че Народната войска на ДНР е „ освен задоволително, повече от нужното “ подготвена да отбие допустимо нахлуване на украинските сили. „ Имаме доста ново оръжие, главно артилерия. Нашите момчета се научиха да бъдат положителни. Много, доста положителни за времето на така наречен помирение.
По мое мнение не е належащо да продължаваме напред. Ако те се движат, би трябвало да ги унищожите допустимо най-вече. Два или три пъти ще бъде задоволително за тях да вдигнат въстание в Украйна и да отхвърлят тази ненормална власт, която ги изпраща до сигурна гибел “, изяснява сърбинът.
Деки разяснява и информацията за идването на сръбски снайшеристи в Донбас. „ За страдание, няма истина в това. В реалност, тук дойде група четници, не знам какъв брой тъкмо са те, а в случай че знаех – не бих споделил, защото измежду тях вероятно има положителни момчета, които след време ще схванат, че са употребявани от четнически воеводи и нашата предателска власт в Сърбия, с цел да навредят на сръбските доброволци тук. Сега те са тук като туристи, което може да видите да вземем за пример на страницата на Братисалв Живкович, който тук се шляе по луксозни хотели, басейни и сауни…Като цяло, според мен, нашите управляващи се пробват да решат казуса със сръбските доброволци по различен метод “.
Деян Берич е безапелационен, че мнозина идват в Донбас – за друг интервал от време, защото „ хората гледат на войната като на романтика. Но, когато видят, че тук умират хора, бързо си потеглят, а тези, които остават, са тук точно поради това и не им пречи “.
По отношение на сръбските наемници в Донбас, Деки акцентира, че никой не ги е принуждавал да дойдат. „ Нас не са ни вербували, не са ни плащали пътя, не са ни дали оръжия и муниции “. В тази връзка Белград съгласно сърбина не носи отговорност.
На въпрос дали в близко време се чака войната в Източна Украйна да свърши, Деки признава: „ Краят на войната? Тежък въпрос, коства ми се, че няма да е скоро “.
От редакцията обръщат внимание на филантропичната активност на Деян Берич, която той е почнал „ като помощ от името на сръбския народ “. По-късно чужденци са почнали да вършат дарения и „ тогава всичко стана съществено “, изяснява Деки.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР