Дончо Ангелов е директор бизнес развитие в SEGA. Има магистърска

...
Дончо Ангелов е директор бизнес развитие в SEGA. Има магистърска
Коментари Харесай

С МВА съм винаги в зоната на израстване

Дончо Ангелов е шеф бизнес развиване в SEGA. Има магистърска степен по компютърни науки от Техническия университет в София, както и магистратура по бизнес администрация (Executive MBA) от Американския университет в България (АУБ). Работил е като разработчик на програмен продукт в редица компании, в това число в Центъра за разработка на Майкрософт в Копенхаген. От 2011 година построява представителството на датската компания Майлстоун Системс. През 2018 година поема основаването на българския Development Services Centre of Excellence на SEGA.

- Как се насочихте към магистърска стратегия по бизнес администрация (МВА)?

- Започнах образованието си в MBA програмата през петата си година като шеф на Майлстоун Системс България. Изграждайки локалния офис на компанията от нулата, натрупах доста на практика познания във всички сфери на ръководството на този бизнес. В програмата на АУБ видях опцията да свържа практическите си умения със актуалната управническа доктрина. Но MBA програмата ми даде доста повече. Освен знанията и уменията, които търсих, там открих и съидейници и другари за цялостен живот.- - Изцяло ли се посветихте на МВА или имахте опция да съчетавате образованието с професионалните задължения?

- Избрах да съчетая работа и учене. Принципите, върху които е построена Executive MBA програмата, регистрират обстоятелството, че участниците са работещи. Безспорно е, че постоянният работен ден внася детайл на компликация. От друга страна, доста от плановете са по-логични, в случай че употребявате работните си провокации, с цел да ги решите. Работещият студент има опция да опитва непосредствено в всекидневието си всичко, което другояче би чул единствено като доктрина и извършения по време на образованието си. Днес считам, че даже и да можех да се посветя единствено на ученето, това щеше да бъде неточност.

- Защо избрахте да придобиете своята MBA степен в България?

- Аз работя в България. Тук са моите сътрудници, тук е организацията, която съм нает да изградя. Не можех да си разреша да влагам още най-малко 10 часа за пътешестване, а и чести пътувания в чужбина щяха да усложнят и оскъпят начинанието. Тук, несъмнено, разумно излиза и въпросът " А за какво не отдалечено образование? " Вярвам, че трайните познания и умения се построяват най-добре в присъствената форма на образование. Живият контакт е скъп. Въпреки че през днешния ден технологиите проектират диалект и картина на хиляди километри, когато сътрудника е до теб, можеш да четеш страстта доста по-добре, да схванеш и да участваш в обучителния развой доста по-пълноценно и вълнуващо. Един прекрасен, развълнуван спор по тематиката сега не може да се случи толкоз добре виртуално! А и по-късно не можеш да стиснеш ръката на съперника, да го поздравиш или да бъдеш поздравен.

- Дипломата MBA притегля от ден на ден фрагменти като Вас, дейни в областта на ИТ. По какъв метод MBA образованието отговори на действителните Ви бизнес и управнически провокации?

- Всичко, научено в програмата, има непосредствено приложение в сферата, в която работя и на позициите, които заемам. В нашия отрасъл хората са единственият и най-важният капитал. Голяма част от детайлите на образованието са ориентирани точно към тях: какъв е най-подходящият дизайн на организацията ни; по какъв начин да разпознаваме верните хора за нашия екип; по какъв начин да ги задържим; по какъв начин да  използваме грешките като механизъм за израстване; по какъв начин да предаваме това познание на екипа си и по какъв начин да построяваме водачите до нас.

- Доколко методът на образование Ви сложи отвън зоната Ви на комфорт?

- Човек учи най-добре и най-бързо тъкмо отвън зоната си на комфорт. Разбира се, наш натурален блян е да се връщаме бързо в нашата си удобна зона, само че по тази причина и присъственото МВА образование дава опция на преподавателите бързичко да ни върнат назад в зоната на израстване.

- До каква степен придобиването на MBA степен е обвързвано с решението Ви да промените работното си място преди една година?

- Този вид образование те кара да свикнеш с това, че си вън от зоната си на комфорт. Да смениш работа, когато заемаш висока управническа позиция, не е елементарно, само че от време на време е належащо. Необходимо е за теб самия, само че постоянно е належащо и за организацията.

- Какъв съвет бихте дали на хората, които търсят своята МВА или Executive MBA стратегия?

- Да не подценяват програмата, тъй като им предстоят доста забавни, само че и доста напрегнати месеци. Да подхождат към образованието с позитивизъм. И да не губят потребната сила – тази, която ще ги движи напред, макар компликациите. Да пазят връзките с сътрудниците си в програмата – това са хората, с които ще творят, ще се борят с плановете и компликациите и на които ще разчитат цялостен живот. Да не губят вяра, тъй като колкото и да е мъчно, най-после ще си коства. Да възнамеряват занапред какво ще вършат със свободното време, което ще им се появи след края на образованието.

- Ако занапред Ви предстоеше избор на MBA стратегия, би ли Ви било от изгода да се срещнете персонално с представители на бизнес учебни заведения и какви въпроси бихте им задали?

- Бих се записал в МВА стратегия единствено след персонални срещи с представители на съответното образователно заведение. Изборът на МВА не е като да избираш билет за кино. Важно е положителното обмисляне, тъй като МВА е част от персоналния и професионалния живот за най-малко година и половина, а изгодите – за цялостен живот. Бих попитал представителите на МВА: дали те са приключили тази програма; кое е най-хубавото нещо, което им е останало като спомен и защо; какъв брой се е трансформирала програмата, откакто те са завършили; пазят ли " топла връзка " с сътрудниците си от МВА кохортата.

***

Access MBA ви кани на 23 ноември 2019 година в София да опознаете водещи интернационалните МВА стратегии посредством персонални срещи с представители на бизнес учебни заведения от Англия, Дания, Испания, Съединени американски щати, Франция, Холандия и други, измежду които AUBG, The University of Sheffield, WU Executive Academy, St. Gallen University, SDA Bocconi, Duke University, Esade Business School. По мотив 15 годишнината на Advent Group, уредник на Access MBA, на събитието в София можете да спечелите гратис посещаване в бизнес учебно заведение по ваш избор, както и безвъзмезден курс за GMAT. Предварителната регистрация е наложителна, а присъединяване – изцяло гратис Регистрирайте се за събитието на уеб страницата на Access MBA.

Регистрирайте се за събитието на уеб страницата на Access MBA.

Автор: Илиана Бобова, AccessMBA
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР