Доналд Туск предупреди, че е необходимо сделката за Brexit да

...
Доналд Туск предупреди, че е необходимо сделката за Brexit да
Коментари Харесай

Среща на лидерите на ЕС в Залцбург може да доведе до рамка за Brexit

Доналд Туск предизвести, че е належащо договорката за Brexit да се материализира скоро, с цел да може Англия да мине през гратисен интервал преди напускането

Още по тематиката
Какво ще значи Brexit без договорка за Обединеното кралство

Британското държавно управление разгласява детайлности за това какво може да се чака
16 сеп 2018
Британската стопанска система с 2.1% по-нисък Брутният вътрешен продукт заради Brexit

Проучване на UBS демонстрира занижен растеж на английската стопанска система след референдума, съпоставена със сюжет без Brexit
10 сеп 2018
Денят, в който Лондон одобри действителността

Британският министър председател Тереза Мей призна, че единственият прагматичен метод е " мек " Brexit
12 юли 2018 Лидерите на Европейския съюз ще разискват визията си за бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз на неофициална среща на върха в Австрия през днешния ден и на следващия ден. Президентът на Европейски Съюз Доналд Туск разгласи, че на срещата в Залцбург би трябвало да се стигне до обща позиция, само че не отхвърли опцията и за изключителна конференция за Brexit през ноември, оповестява Bloomberg. От своя страна Тереза Мей ще показа позицията на Англия, към този момент разказана и в проекта Chequers.

Неформална среща на върха

В формалната покана за срещата в Залцбург Доналд Тъск предизвести европейските национални водачи, че крайният период за съглашение за Brexit наближава бързо. Целта на срещата са спомагателни договаряния и взаимни отстъпки сред Англия и другите 27 страни от общността. Събирането в Залцбург обаче е и късмет 27-те членки на Европейски Съюз да уеднаквят концепциите и позициите си за към момента мъглявите връзки на Европейски Съюз с Англия пост-Brexit. Европейски Съюз се надява да има работеща версия на общото мнение на страните членки до октомври.

Конкретни рамки за деяние?

Според източници на Bloomberg допустимо е общото мнение на съюза, което ще бъде обсъждано през днешния ден и на следващия ден в Залцбург, да съдържа съответна рамка за бъдещите връзки на блока в областите на стопанската система и сигурността. Лидерите на Европейски Съюз би трябвало също да си изяснят до каква степен съответна би трябвало да е рамката за политическо подпомагане сред Европейски Съюз и Англия, само че този спор е по-труден от дебатите за сигурност и стопанска система и най-вероятно ще бъде оставен за по-късна дата.

Пазарите следят срещата с интерес, защото авторитетни позитивни изявления за достигната договорка и обща визия ще имат мощен резултат върху паунда. Не е ясно обаче доколко на уточненост действително ще се стигне. Скорошните изказвания на немския канцлер Ангела Меркел, както и на основния договарящ Мишел Барние, демонстрират, че Германия избира да има договорка за Brexit непременно, даже в случай че това включва неясноти в сегашното и в допълнение предоговаряне в бъдеще.

Планът Chequers

Тереза Мей влиза в срещата с ясна позиция, за която Европейски Съюз знае от месец и половина. Под въпрос е единствено поддръжката на Мей в страната. Мей разкри по този начин наречения Chequers проект през юли. В него се предлага продължаваща хармонизация с разпоредбите на Европейски Съюз за търговията със артикули, само че не и за услуги. " Чекърс " засяга и общата институционална рамка за интерпретиране на бъдещи съглашения с Европейски Съюз, както и компромис за границите, който заобикаля твърда граница с Ирландия.

Мишел Барние, основният договарящ на Европейски Съюз за Brexit, в началото отхвърли Chequers проекта като неосъществим за реализиране и упрекна Мей в опит да си откъсне единствено частите от разпоредбите на Европейски Съюз, които харесва. По-късно, през август, когато Германия изрази позицията, че договорка би трябвало да има непременно, Барние призна, че проектът дава и положителни хрумвания, върху които договарящите ще работят, и даже изрази очаквания, че може да се стигне до съглашение в период от 6-8 седмици.

Въпреки това не е ясно дали договарящите на срещата в Залцбург през днешния ден ще съумеят да намерят общ език. В поканата си Доналд Туск въпреки всичко и не изключи към момента изцяло вероятния " no deal Brexit ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР