Доналд Туск гласен за председател на най-голямата дясноцентристка политическа група

...
Доналд Туск гласен за председател на най-голямата дясноцентристка политическа група
Коментари Харесай

Гласят Доналд Туск за председател на Европейската народна партия

Доналд Туск гласен за ръководител на най-голямата дясноцентристка политическа група в Европа, което може да докара до евентуален спор с унгарския министър председател Виктор Орбан, написа "Гардиън ".

Туск, някогашен деятел от "Солидарност ", който влезе в историята на демократична Полша като най-дълго служилия министър председател, се чака да бъде определен за ръководител на Европейската национална партия (ЕНП).

Ако бъде доказан на поста, той ще наследи деликатната задача да позволи проблема с унгарската ръководеща партия "Фидес ", чиито членски права в ЕНП бяха отнети поради противоречиви промени в Унгария.

Въпреки че не е доказана кандидатурата на Туск за ръководител на ЕНП, той е единственото известно име все още. Номинациите ще приключат на 13 ноември. Бившият полски министър председател се чака да наследи пенсиониращия се Жозеф Дол.

Гласуването на новия ръководител на партията ще се организира на годишния конгрес на ЕНП, плануван за 20-21 ноември.

Туск, който се отдръпва от поста ръководител на Европейския съвет в края на ноември, разгласи през днешния ден, че няма да се кандидатира за президент на Полша на изборите през май 2020 година, с което отваря вратата за различен пост в Европа.

По време на ръководството си в Полша от 2007 до 2014 година Туск усили възрастта за пенсиониране. По-късно тази мярка беше анулирана от актуалното държавно управление на националистите. Левите упрекват "Гражданска платформа " на Туск, че с политиките си е отворила вратата за популистите, пренебрегвайки терзанията на поляците.

Туск е ръководител на Европейския съвет от 2014 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР