Доналд Туск гласен за председател на най-голямата дясноцентристка политическа група

...
Доналд Туск гласен за председател на най-голямата дясноцентристка политическа група
Коментари Харесай

Доналд Туск гласен за председател на Европейската народна партия

Доналд Туск гласен за ръководител на най-голямата дясноцентристка политическа група в Европа , което може да докара до евентуален спор с унгарския министър председател Виктор Орбан , написа " Гардиън ".

Туск, някогашен деятел от " Солидарност ", който влезе в историята на демократична Полша като най-дълго служилия министър председател, се чака да бъде определен за ръководител на Европейската национална партия (ЕНП).

Ако бъде доказан на поста, той ще наследи деликатната задача да позволи проблема с унгарската ръководеща партия " Фидес ", чиито членски права в ЕНП бяха отнети поради противоречиви промени в Унгария.

Въпреки че не е доказана кандидатурата на Туск за ръководител на ЕНП, той е единственото известно име все още. Номинациите ще приключат на 13 ноември . Бившият полски министър председател се чака да наследи пенсиониращия се Жозеф Дол. Гласуването на новия ръководител на партията ще се организира на годишния конгрес на ЕНП , плануван за 20-21 ноември.

Туск, който се отдръпва от поста ръководител на Европейския съвет в края на ноември, разгласи през днешния ден, че няма да се кандидатира за президент на Полша на изборите през май 2020 година , с което отваря вратата за различен пост в Европа.

По време на ръководството си в Полша от 2007 до 2014 година Туск усили възрастта за пенсиониране. По-късно тази мярка беше анулирана от актуалното държавно управление на националистите. Левите упрекват " Гражданска платформа " на Туск, че с политиките си е отворила вратата за популистите, пренебрегвайки терзанията на поляците.

Туск е ръководител на Европейския съвет от 2014 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР