Доналд Тръмп Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване

...
Доналд Тръмп Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване
Коментари Харесай

Трите фази на епидемията и къде са САЩ в тях

Доналд Тръмп

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Съединени американски щати изгубиха доста време поради подценяването на опасността от ковид от страна на Доналд Тръмп и разумно към момента се намират в бурна и смъртоносна фаза на епидемията. Очаква се тя да продължи най-малко до края на седмицата, допустимо и повече. И макар огромното предпочитание на президента да разхлаби ограниченията незабавно след Великден това евентуално няма да се случи. Мнението, че страната още не е покрила критериите за рестарт на бизнеса и живота, споделят доста специалисти, измежду които са основният специалист по корона рецесията в Белия дом Антъни Фочи и съветникът на Тръмп - Скот Готлиб.

Готлиб, някогашен началник на организацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), е водещият създател на пътна карта за излизане от епидемията, която притегли съществено внимание тази седмица. В документа най-общо се споделя, че обособените щати могат да стартират поетапно повдигане на ограничавания едвам когато отчетат спад на новите болни в продължение на 14 дни и дружно с това развият забележителен потенциал да намират и тестват всички със признаци на вируса. Болниците пък би трябвало да са добре готови да ги лекуват.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към този миг множеството американски щати не са покрили тези цели - инфектираните още порастват динамично, има дефицит на съоръжение и защитни материали в лечебните заведения, а потенциалът за по-широко тестване още се разпростира.

Планът и неговият създател

Документът залага на деликатен метод за рестарт на стопанската система. Той обрисува три съществени етапи на рецесията - от налагане на ограниченията за физическа отдалеченост през поетапно разхлабване на възбраните до трайното решение - лекарство и ваксина. Документът разказва доста ясно задачите и стъпките във всяка фаза и съответните знаци за прекосяване напред, само че и тези, които сигнализират, че е нужна крачка обратно.

Това не е единственият влиятелен проект за излизане от рецесията в Съединени американски щати, разработван от икономисти и специалисти. За Готлиб обаче се счита, че има сериозна тежест в Белия дом и може да възпре порива на Тръмп за несвоевременен рестарт на стопанската система, което крие заплаха от втора вълна от ковид в Съединени американски щати. Готлиб управляваше FDA сред 2017 и 2019 година и продължава да бъде едно от най-уважаваните имена в региона си. " Още имам доста положителни взаимоотношения с хора в Белия дом. Те ми се обаждат и към този момент няколко месеца пробвам да им давам колкото се може по-добри препоръки ", споделя той в изявление за Bloomberg във вторник.

Трите етапи

Първата фаза, разказана в проекта, е тази на добре познатите ни строги ограничавания за придвижване и физическа изолираност, които целят да понижат темповете на разпространяване на вируса. Това дава време, което управляващите би трябвало да употребяват за укрепване на здравната система, създаване на широкомащабен потенциал за тестване, протоколи за следене на контактите и ефикасни способи за изолираност на инфектираните и карантини.

Според отчета Съединени американски щати би трябвало да създават по 750 хиляди теста седмично, с цел да могат да наблюдават всички медици и пациенти в лечебни заведения, всички контакти на инфектирани и всички със признаци. Готлиб твърди, че това е постижимо в границите на една седмица.

Проследяването на контакти е предизвикателство, за което са нужни голяма междуинституционална организация и софтуерни решения. Изолацията на болните - вкъщи или в болница, също би трябвало да се следи доста деликатно.

Доставките на защитни материали за лечебните заведения би трябвало да са станали постоянни и задоволителни. Всички би трябвало да се насърчат да носят маски.

Ако всичко това е налице и броят на новите инфектирани спада 14 следващи дни, управляващите могат да преминат към фаза две - поетапно отваряне на учебни заведения и бизнеси. Докладът не дава планирани периоди по кое време се чака да се случи това. Отбелязва обаче, че общите ограничения за физическа отдалеченост би трябвало да останат и в тази фаза, както и рестриктивните мерки за събирания над 50 души.

Изключително значимо в този стадий е да се употребяват мощно целият потенциал за тестване и всички механизми за следене на контакти, изолации, карантини, се споделя в документа. Целта е дейно да се управлява болестта на равнище съответни случаи.

Здравните управляващи също по този начин би трябвало да са подготвени да затегнат рестриктивните мерки отново, в случай че забележителна част от случаите не могат да бъдат проследени до към този момент открити източници в продължение на пет дни или в случай че лечебните заведения стартират да се задъхват.

Във фаза две Готлиб и екипът му оферират да стартира и всеобщо тестване за имунитет с проби на антитела. Целта е хората, които към този момент са прекарали вируса, да могат по-бързо да се върнат на работа. Тази концепция в последните дни се разяснява и в някои европейски страни, само че пред реализацията още й има известни компликации (виж карето).

Фаза две ще продължи дълго - до намирането на лекарство за ковид и ваксина. Когато е подсигурено сполучливото лекуване за всички тежко заболели и имунизацията е всеобщо налична, физическите ограничения за отдалеченост могат да бъдат отстранени - това е и фаза три. В нея би трябвало да продължи да се следи равнището на груповия имунитет на популацията със серологичните проби за антитела.

Що се касае до лекуването, Готлиб споделя пред Bloomberg, че разпорежда най-вече очаквания на лечението с антитела, при която на болните се влива кръвна плазма от хора, прекарали болестта. Той не е необикновен оптимист за лекарството за малария хлорокин, което се фаворизира от президента Тръмп и някои от околните му съветници.

В отчета има и фаза четири, която се отнася до повишението на готовността за нова пандемия от чужд вирус - да вземем за пример с ускорение на времето за произвеждане на ваксини, с модернизиране на здравната система, повече институционална поддръжка и други Макар да звучи надалеч от фокуса сега, който е борбата с съответния патоген SARS Cov-2, това надалеч не е маловажно, тъй като, както от дълго време предизвестяват учените, евентуално срещите ни с вируси, способни да основат сериозен безпорядък по света, ще зачестят.

Възможно ли е всеобщо тестване

Част от проекта на Скот Готлиб е и всеобщото тестване за трайни антитела против ковид като метод за определяне на хората с имунитет, които са прекарали заболяването (понякога без да знаят) и към този момент са предпазени. Във етапа на разпределяне на рестриктивните мерки това е значимо, тъй като тези хора могат: Да се върнат бързо на работа Да бъдат безвредно на първа линия в здравната система Да оказват помощ на възрастни хора и рискови групи. На сходен метод стъпва и различен влиятелен проект, оповестен преди дни от Harvard Business Review. Миналата седмица пък Германия, Англия, а и Италия също споделиха планове да употребяват необятно серологичните проби за антитела, с цел да върнат на работа към този момент прекаралите болестта със " документи за имунитет ".

За да се случи това обаче, както се отбелязва в проекта на Готлиб, е нужно да има евтини, налични и надеждни проби. Засега последната част от това изискване е под въпрос. " Бързите " проби, както още ги назовават, работят с кръвна проба и употребяват протеини от вируса като " лепило " за хващане на два типа антитела в кръвта. Първите са IgM антитела, които демонстрират деен вирус в тялото. Обикновено те се образуват от няколко дни до над седмица след началото на инфекцията и изчезват след няколко седмици. На тяхно място пораждат по-трайните IgG антитела, които са знак за имунитет.

Бързите проби бяха тествани в по-ранните етапи на епидемията в Европа, само че бързо стана ясно, че те не са положителни принадлежности за диагностика. Образуването на IgM антитела лишава време и в този прозорец тестванията постоянно не съумяват да засекат заболяването. В резултат те дават доста висок % на неверни отрицателни резултати - в 40 до 80% от пробите. Нивото на неточност при позитивните е извънредно малко.

Сега ползата е ориентиран към способността на тези проби да засичат трайните IgG антитела. Изглежда обаче, и по тази линия съществуващите проби още не са задоволително надеждни, а това е извънредно значимо, с цел да не се стигне до нова вълна на болестта. Миналата седмица тематиката е била разисквана и на телесреща на Г-7, само че по информация на Business Insider нито една от седемте най-развити страни не е удостоверила, че е съумяла да разпознава задоволително благонадежден тест.

Това евентуално ще се промени скоро, тъй като конкуренцията в нишата е огромна. В момента тя се господства от китайските производители, само че десетки компании от Европа, Съединени американски щати, Канада, Индия и други азиатски страни към този момент имат разработки. В края на март немската Euroimmun да вземем за пример получи европейско позволение за серологичните си проби, а предходната седмица FDA лицензира и първия американски тест за антитела на биотех компанията Cellex. Тези артикули занапред ще потвърждават успеваемостта си, само че индикациите от предварителните проучвания с тях, наподобява, са много положителни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР