Доналд Тръмп ще бъде категоричен победител на първичните избори за

...
Доналд Тръмп ще бъде категоричен победител на първичните избори за
Коментари Харесай

Тръмп поведе от Айова. Какво следва в надпреварата за кандидат за президент на републиканците

Доналд Тръмп ще бъде безапелационен победител на първичните избори за претендент за президент на Републиканската партия в Айова . Това демонстрират данните при преброени 90% от гласовете след гласуването в щата.

Новината идва на фона на идните през ноември в Съединени американски щати голям брой гласувания, измежду които са тези за президент, за всички места в Камарата на представителите и за част от местата в Сената. Първичните избори се организират за определянето на претенденти за президент от другите политически партии. До момента всички социологически проучвания демонстрират, че любимец за номинацията на републиканците е Доналд Тръмп.

Кандидат на демократите се чака да бъде актуалният президент Джо Байдън, който към този момент разгласи, че за втори мандат.
Как приключи вотът в Айова?
При преброени 90% от бюлетините Тръмп събира 50,9% от гласовете. На второ място остава губернаторът на Флорида Рон Десантис с 21,3% , а трета - някогашната губернаторка на Южна Каролина Ники Хейли с 19,1% .

На четвърто място остана предприемачът Вивек Рамасвани , който даже отдръпна кандидатурата си.

По данни на Edison в предварителните избори на републиканците са взели участие към 120 хиляди души, което е с над 60 хиляди по-малко от тези, които взеха присъединяване през 2016 година Американските медии разясняват, че една от главните аргументи за отлива е неприятното зимно време.
Защо е значим вотът в Айова?
Резултатите в Айова обезпечават 40 от общо 2400 гласове на делегати за републиканците в цялата страна. В щата живеят едвам 3 млн. души.

Вотът обаче се счита за извънредно значим, тъй като дава сигнал за настроенията измежду републиканци и демократи в цялата страна и задава трендове в акциите.

През 2016 година в конкуренцията на републиканците пръв беше Тед Круз , следван от Тръмп и Марко Рубио , като тримата събраха надлежно 27, 24 и 23 % от гласовете. В последна сметка обаче Тръмп беше претендент на партията и завоюва президентските избори с победа над Хилъри Клинтън .

Доналд Тръмп завоюва президентската конкуренция в Айова както през 2016 година, по този начин и през 2020 година с безапелационна преднина.
Кой поддържа Тръмп?
Според данните от екзитполове, в този момент Тръмп печели поддръжката на локалните републиканци с помощта на поддръжка от бели евангелисти и мощно консервативни гласуващи, написа Си Би Ес. От медията прибавят, че точно гласовете на най-консервативните са тези, които са липсвали на Тръмп през 2016 година

Тръмп е лидер и в другите демографски групи. Той събира най-вече гласове от мъжете, дамите, по-младите и по-възрастните гласоподаватели.

От Си Би Ес разясняват, че съгласно данните от извадките излиза наяве, че в интерес на Тръмп се е оказала и тематиката за имиграцията.
Кога е идващият тур от първичните избори на републиканците?
Следващият избор за претендент на Републиканската партия е на 23 януари в Ню Хемпшир . През 2016 година там победител беше Доналд Тръмп. Последният претендент на републиканците, който завоюва по време на президентските избори в щата, беше Джордж Буш-младши през 2000 година

Първичните избори в Републиканската партия се организират на фона на голям брой каузи, заведени против Тръмп. Част от тях са свързани с опцията му да се кандидатира за президент на идните избори. В началото на януари стана ясно, че Върховният съд, с което може да се реши дали Тръмп да бъде включен в изборната бюлетина за гласуването за президент.

Това се случи, откакто в няколко от американските щати бяха заведени каузи, а в Колорадо се стигна и до възбрана за включването на Тръмп в първичните избори в щата. Основание за делата в Колорадо и други щати е присъединяване на някогашния президент в събитията след изборите през 2020 година и към през януари 2021 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР