Доналд Тръмп седеше на главната маса в бяла и златна

...
Доналд Тръмп седеше на главната маса в бяла и златна
Коментари Харесай

Разхлабиха ли междинните избори в САЩ хватката на Тръмп върху Републиканската партия?

Доналд Тръмп седеше на основната маса в бяла и златна бална зала, под блестящи полилеи и богато декориран таван, и изглеждаше тъмен, до момента в който резултатите от междинните избори се показваха на голям ефирен екран.

В другата част на Флорида, на 200 благи от луксозното му имение Мар-а-Лаго, настроението беше напълно друго. В Тампа губернаторът Рон Десантис празнуваше своето безапелационно преизбиране, като използваше реплики на Уинстън Чърчил.

„ Ние се борим с будителите в законодателната власт “, съобщи Десантис, до момента в който фотогеничното му младо семейство го гледаше на фона на звезди и райета. „ Ние се борим с будителите в учебните заведения. Ние се борим с будителите в корпорациите. Никога, в никакъв случай няма да се предадем на мафията на будителите. Флорида е мястото, където един будител отива да почине “.

Докато ликуващата навалица скандираше „ още две години! “, предлагайки Десантис, а не Тръмп, да се кандидатира за президент на Съединени американски щати през 2024 година, това ли беше моментът, в който властта мина от единия към другия – републиканската корона мина от остарелия крал към младия кандидат?

Някои в партията са подготвени да го разгласят за подобен. Дейвид Ърбан, дълготраен съдружник на Тръмп, съобщи пред „ Вашингтон пост “: „ Ясно е, че центърът на тежестта на Републиканската партия е в щата Флорида, и нямам поради Мар-а-Лаго “.

Ако е настъпила такава смяна, то тя е станала последователно, а по-късно ненадейно. Откакто се спусна по ескалатора в централата си в Ню Йорк през юни 2015 година, Тръмп господства и дефинира Републиканската партия, като смазва противниците си в републиканските първоначални избори, а по-късно извоюва победа над Хилъри Клинтън, с цел да завладее Белия дом.

Но партията на Тръмп претърпя провали на изборите през 2018 и 2020 година И макар прогнозите за „ алена вълна “ през 2022 година, тя още веднъж не съумя да се оправи. От Мичиган до Пенсилвания начинаещите претенденти, утвърдени от някогашния президент, потвърдиха, че не са подготвени за премиерния сезон и са прекомерно крайни за един внимателен и изтощен електорат.

Накрая някои републиканци признаха това, което всички останали виждаха: Тръмп е албатрос на врата на партията. Лейтенант-губернаторът на Вирджиния Уинсъм Ърл-Сиърс, която в миналото беше негов звучен покровител, съобщи пред канала „ Фокс бизнес “: „ Избирателите се произнесоха и споделиха, че желаят различен водач. А същинският водач схваща по кое време се е трансформирал в отговорност. Истинският водач схваща, че е време да слезе от сцената. Време е да продължи напред “.

Изглежда, че Рупърт Мърдок към този момент го е направил. „ Тръмпти Дъмпти “, гръмна на първа страница неговият таблоид „ Ню Йорк пост “. „ Тръмп е най-големият губещ на Републиканската партия “ е присъдата на публицистичната гилдия на „ Уолстрийт Джърнъл “. Колона на уеб страницата на Фокс нюз разгласи: „ Рон Десантис е новият водач на Републиканската партия. Републиканците са подготвени да продължат напред без Доналд Тръмп “.

Всъщност, в случай че Тръмп беше огромният губещ на вечерта, Десантис беше огромният победител. Неговата победа с близо 20 процентни пункта беше персонално опрощение, което изглеждаше, че ще сложи Флорида, в миналото квинтесенцията на колебаещия се щат, отвън обсега на демократите за едно потомство.

Зашеметяващите му победи в огромните окръзи с преобладаващо латиноамериканско население, измежду които Маями-Дейд и Осеола, му дадоха опция да потвърди, че като претендент за президент би могъл да повтори формулата в щати като Аризона, Невада и Тексас. „ Ние пренаписахме политическата карта “, съобщи той пред своите поддръжници.

Кампанията на Десантис през 2024 година ще обещае и промяна на поколенията. На 44 години някогашният юрист и конгресмен от военноморския флот ще бъде на възраст, близка до тази на Джон Кенеди, Бил Клинтън и Барак Обама, когато са се кандидатирали за Белия дом, което е внезапен контрастност със 76-годишния Тръмп или Джо Байдън, който този месец навършва 80 години.

От решаващо значение е, че Десантис би могъл да се показа като Тръмп 2.0, надграждащ политическата стратегия „ Америка преди всичко “, медийните конфликти и демократичните намеци (наскоро той транспорти венецуелски мигранти от Тексас до Мартас Винярд), само че без отговорността на многочислените федерални, щатски и конгресни следствия.

Той би могъл също по този начин да се раздели с Тръмп във връзка с пандемията от ковид, потвърждавайки, че е държал Флорида отворена, до момента в който тогавашният президент е призовавал за затваряне. Тим Милър, някогашен шеф по връзките на Джеб Буш през 2016 година, съобщи: „ Той ще се опита да обрисува Тръмп като човек, който е изгубил, като несретник, който коства скъпо на партията. Вероятно ще подлага на критика Тръмп, че не е бил по-силен във връзка с Коронавирус, и ще каже, че е трябвало да уволни [д-р Антъни] Фаучи “.

Десантис е изключително известен измежду консерваторите поради това, че поема водеща роля по въпросите на „ културната война “, свързани с расата и пола. Миналата година той влезе в спречкване с компанията „ Уолт Дисни “ поради поддръжката си за противоречивия закон, наименуван от съперниците „ не казвай гей “, забраняващ преподаването на понятия за полова еднаквост на дребни деца.

Тръмп обаче е прекарал месеци в подготовка да задуши акцията на Десантис още при раждането му. На избирателен протест в Латроуб, Пенсилвания, предишния уикенд той повърхностно назова Десантис с прякора – „ Ron DeSanctimonious “ (Десанкционирания), надявайки се да жигосах съперника си, както е заклеймявал толкоз доста преди този момент.

Във вторник, заплашително, той съобщи пред Фокс нюз: „ Мисля, че в случай че се кандидатира, може да си навреди доста съществено. Наистина считам, че може да си навреди доста. Бих ви споделил неща за него, които няма да са доста ласкави – знам за него повече от всеки различен – с изключение на, може би, брачната половинка му “.

А в четвъртък, когато шумотевицата към Десантис доближи кресчендо, Тръмп изригна в просторно и яростно изказване, в което ругаеше Фокс нюз и други медии, следени от Мърдок, за това, че са се „ впуснали напълно в поддръжка на губернатора Рон Десантис “, който назова „ средностатистически губернатор-републиканец със страхотни връзки с обществеността “, като още веднъж си приписа заслуга за успеха на Десантис през 2018 година

Скоро по-късно той предложения репортерите на „ особено съобщение “ в Мар-а-Лаго във вторник вечерта, с което удостовери, че евентуално за трети следващ път ще се кандидатира за Белия дом. Някои съдружници побързаха да дадат предварителна поддръжка, като Елиз Стефаник, ръководител на републиканците в Камарата на представителите, се разгласи за тима на Тръмп.

Джей Ди Ванс, който завоюва сенатската конкуренция в Охайо с поддръжката на Тръмп, направи същото. А на митинга за Ванс в Дейтън в нощта преди изборите доста поддръжници, облечени с шапки и тениски „ Да създадем Америка още веднъж велика “, се надяваха Тръмп да разгласи кандидатурата си там и тогава.

Но даже измежду тълпата от въодушевени почитатели имаше и такива, които се съмняваха. Манди Йънг сподели: „ Мисля, че Тръмп беше популярен президент, само че не мисля, че може да завоюва още веднъж. Той е прекомерно разединителен. Независимите, които гласоподаваха за него преди, няма да гласоподават за него още веднъж поради всички следствия “.

„ Също по този начин не ми харесва методът, по който той назова Десантис „ DeSanctimonious “. Мисля, че Десантис би бил превъзходен президент. Това ме кара да мисля, че Тръмп не се интересува от успеха на Републиканската партия, а единствено от себе си. Той би трябвало да се отдръпна. Той към момента ще има огромно въздействие като почитан кръстник, който дава препоръки “.

В деня на изборите Джефри Уайсман, пореден последовател на републиканците, тъй като съгласно него партията е по-добра за стопанската система и бизнеса му с бижутерийни магазини, гласоподава в най-голямата гръцка православна черква в Кълъмбъс, Охайо.

Вайсман поддържа Тръмп на изборите през 2016 година и 2020 година, само че би предпочел някогашният президент да не взе участие в идващите. „ Харесвам Десантис. Това, че Тръмп ще излезе и там, съгласно мен ще навреди на възможностите на Десантис. Така че затова не желая Тръмп да се кандидатира “, сподели той.

Силните и слабите страни на въздействието на Тръмп се демонстрираха на изборите за сенатор на Съединени американски щати в Охайо. Подкрепата на някогашния президент за Ванс издърпа създателя на бестселъра „ Хилбилска елегия “ и рисков капиталист от задните позиции в първичните избори на републиканците и му завоюва номинацията. Но поддръжката на Тръмп по-късно понижи поддръжката за Ванс на общите избори във вторник, даже и той да завоюва.

Марк Р. Уивър, републикански пълководец в Кълъмбъс, който е работил по няколкостотин щатски и национални акции, съобщи, че това има последствия за всяко предизвикателство от страна на Десантис както в Охайо, по този начин и в цялата страна.

„ Способността на Тръмп да усъвършенства възможностите на даден претендент отслабва. Той към този момент не е в положение да подсигурява или даже да планува, че някой, който поддържа, ще завоюва. Какъвто и сексапил да е имал, той се е изчерпал, сигурно на общите избори. В предварителните избори той към момента може да бъде огромен фактор. В Охайо той беше подобен “.

Уивър сподели, че въпреки Тръмп към момента да би спечелил републиканското съревнование за президентската номинация против Десантис, в случай че то се организира през днешния ден, това може да не е правилно все още, в който първичните избори фактически стартират при започване на 2024 година

Той сподели: „ Забелязвам постепенно понижаване на известността на Доналд Тръмп измежду републиканците. Забелязах бързото повишаване на известността на Рон Десантис “.

„ Ако тези две траектории се запазят, Тръмп постепенно отслабва и хората търсят по-добри разновидности, а Десантис бързо укрепва и от ден на ден хора го поддържат, линиите на траекторията могат да се пресекат тъкмо през март 2024 година Сега това звучи като налудничаво изказване, само че в случай че тези траектории се пресекат, Рон ДеСантис може да победи Тръмп на първичните избори през 2024 година “.

Политическият некролог на Тръмп е писан от републиканския хайлайф безчет пъти преди този момент, с цел да се окаже единствено пожелателен. Записът от Access Hollywood, в който той се хвали, че опипва интимните елементи на дамите, не можа да го в профил. Половинчатото му наказание на марша на белите супремасисти в Шарлотсвил, Вирджиния, не можа да го в профил. Предложението му, че инжектирането на белина може да излекува ковид, не може да го в профил. Дори подстрекаването му към опит за прелом в Капитолия на Съединени американски щати не можа да го направи. Може ли Десантис да го направи, като се позове на най-важното: избираемостта?

Тара Сетмайер, старши консултант в плана „ Линкълн “, група, която се афишира срещу Тръмп, съобщи: „ Винаги съм казвала, че Републиканската партия няма да реагира изцяло на Тръмп, до момента в който не загуби задоволително избори. Политическите артисти се стремят само към преизбиране и щом властта им бъде застрашена, нормално тогава се случва промяна на курса “.

„ Но те се забъркаха в много огромна каша с Доналд Тръмп, тъй като той към момента има солидна база от най-малко 30% поддръжка, а тя е задоволително огромна, с цел да може към момента да основава главоболия на партията, в случай че се опитат да го разкарат “.

Сетмайер, някогашен шеф по връзките на републиканците в Капитолия, прибавя: „ Те също по този начин нямат задоволително величествен правоприемник. Рон Десантис е „ книжен тигър “, който беше основан и подсилен от Доналд Тръмп. Той не има политическия гений, харизмата или твърдостта, с цел да се оправи с офанзивата, която идва от света на Тръмп. Тя към този момент стартира “.

Джо Уолш, някогашен конгресмен от Републиканската партия от Илинойс, е склонен с него. „ Тръмп ще го изяде жив “, споделя той. „ В момента Тръмп към момента е преобладаващият състезател в Републиканската партия. По-голямата част от базата към момента е с него. Десантис е изцяло неизпитан. Той е чудноват. Има нулева харизма. Той е с тънка кожа. Не може да мисли на краката си. Никога не е бил изпитван и елементарно се наскърбява. Тръмп ще направи и каже всичко “.

Уолш, който насочи предизвикателство към Тръмп в републиканските първоначални избори през 2020 година, добави: „ Тръмп е кралят. Ако се опиташ да убиеш краля и не успееш, кариерата ти завършва. Това е голям, голям риск, който 44-годишен човек като Десантис би поел “.

Те не са единствени, които настояват, че въпреки Десантис да наподобява на Тръмп без хаоса, той е и Тръмп без харизмата. Митингите на някогашния президент са радостни и закачливи, които дават на почитателите му общественост, развлечение и смях. За Десантис споделят, че не умее да се занимава с политика на дребно и е малко лишен от възприятие за комизъм.

Дженифър Мерсиека, професор в катедрата по връзки и публицистика в Тексаския университет „ Ей енд Ем “, сподели: „ Доналд Тръмп е властнически. Той е кадърен да задържи вниманието и любознанието ни. Той има страховит комедиен тайминг. Има положително възприятие за драматизъм, а Рон Десантис не има този тип елементарно преводима прелест за медийната публика. Афектът му е плосък. Той не е толкоз занимателен “.

„ Работата на Доналд Тръмп е, че той е в действителност занимателен. Той умее да задържа вниманието ни и го прави най-вече посредством кавги и неща, които са доста отрицателни за политиката и решаването на политически проблеми. Но във връзка с мач сред тези двамата, бих заложил на Тръмп “.

Тръмп сподели, че е изцяло кадърен да работи като изгорена земя и да изгори цялата партия. Свирепа и отвратителна първична борба сред него и ДеСантис ще накара демократите да посегнат към пуканките. На заключителната конференция в Белия дом Байдън изглеждаше развеселен от тази вероятност. „ Ще бъде занимателно да ги гледаме по какъв начин се борят един против различен “, сподели той.

Текстът е оповестен в The Guardian, негови създатели са Крис МакГрийл и Дейвид Смит. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР