Доналд Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО. В

...
Доналд Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО. В
Коментари Харесай

Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО

Доналд Тръмп сложи под въпрос главния принцип на НАТО. В изявление за телевизия " Фокс Нюз " президентът на Съединените щати изрази опасения, че груповата защита на най-новия член на НАТО, Черна гора, може да докара до Трета международна война. Говорител на Пакта в Брюксел, напомни, че член 5 от устава на Алианса е прилаган до момента единствено един път - след терористичните офанзиви в Съединени американски щати на 11 септември 2001.

Доналд Тръмп не е показал необикновен почит към Черна гора. Миналата година показно избута премиера Душко Маркович на среща на върха на НАТО. Сега още веднъж изстреля балканската страна в международните вести. Във " Фокс Нюз " журналистът Тъкър Карлсън, споделя че Алиансът е основан, с цел да отблъсне съветската експанзия против Западна Европа и по тази причина задава въпроса, за какво неговият наследник, при положение на нахлуване, би трябвало да пази дребна страна като Черна гора.
Доналд Тръмп, президент на Съединени американски щати: Аз също съм си задавал този въпрос. Черна гора е дребна страна със мощни хора. Те са доста нападателни, могат да станат нападателни и по този начин - честито - към този момент сме в Трета международна война.
Коментарът на Тръмп в доста по-малка степен се отнася до Черна гора, колкото показва дълготрайната сдържаност на американския президент, че останалите 28 страни в НАТО не отделят задоволително за защита. Въпреки това опозицията в черногорския парламент настоя за реакция на държавното управление и външното министерство. Анализатори в Подгорица считат позицията на Тръмп за вярна, тъй като разказва арогантността на ръководещите, която съставлява риск.
Душко Маркович, министър председател на Черна гора: Това изказване не се прави за първи път. Вие си живейте във вашите заблуди и се надявам, че ще се конфронтирате с последствията. Да оставим Тръмп.
Американският боен деец и някогашен президентски претендент Джон Маккейн осъди изказването на своя съпартиец Доналд Тръмп и напомни за съветския митинг на присъединението на Черна гора към НАТО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР