Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи в IT сектора.

Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи в IT сектора. ...

​Тръмп подписа изпълнителна заповед​, която се смята за удар върху Хуауей.


Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради заплахи в IT сектора. Според експерти това е директен удар върху китайския технологичен гигант "Хуауей". Пекин заплаши с ответни мерки. Какво представлява подписаният от Тръмп документ и дали това не е поредният етап във войната между Китай и Съединените щати - отговорите следват.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Пак повтарям, ние сме в много силна позиция. Китай иска да сключи сделка - това абсолютно може да се случи. Междувременно обаче Съединените щати правят много пари, показваме и много сила.
Налагането на рестрикции само ще навреди на американските потребители, заявиха от "Хуауей". Нашите продукти не са заплаха, ние сме независими от правителство на Китай, казват още от компанията. А Пекин заяви, че ще направи всички необходимо, за да защити китайските компании.

Лу Канг, говорител на Министерството на външните работи на Китай: Приканваме Съединените щати да сложат край на грешния подход и да създадат условия за нормално сътрудничество между двете държави, и да спрат да оказват влияние върху американо-китайските икономически и търговски отношения.
През последните месеци Вашингтон застана начело на група държави, които намекват, че продуктите на Хуауей всъщност са инструмент на китайската политика, с който се събират данни за различните държави. Технологичният гигант яростно отрича подобни твърдения.

Указът обаче обтяга още повече отношенията между двете най-големи икономики в света, които от месеци са в търговска война.

Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩТръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ
Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на Съединените щати от чуждестранни заплахи.

Източник: bnt.bg