Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Това

...
Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Сирия. Това
Коментари Харесай

САЩ се изтеглят от Сирия? Лоша идея!

Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на американските войски от Сирия. Това би била съдбовна крачка. Американският президент оставя района в ръцете на сили, които ще го хвърлят в още по-голям безпорядък, разяснява Керстен Книп.
Каквото и да приказваме за американския президент, с неочакваните си хрумвания той постоянно е в положение да провокира главоблъсканици измежду наблюдаващите. Доналд Тръмп разгласи изтеглянето на американските войски от Сирия няколко дни след назначението на Джон Болтън за консултант по националната сигурност и на Майк Помпео за външен министър. Двама политици, които не са известни като апологети на сдържан външнополитически курс. Тъкмо в противен случай. И двамата се застъпват за твърдо отстояване на националните ползи, също и с военни средства. Как тогава се съчетава тяхното предопределение с концепцията за изтеглянето на американските бойци и военните съветници от Сирия? Няма да сбъркаме, в случай че кажем, че това е по-скоро непринудено скимване и няма да бъде последвано от фактически евакуиране от Сирия. Защото действителното евакуиране на американските войски би било самопризнание, че американската политика не е съдействала доста за решение на спора. Изтеглянето на войските би било и крачка към загуба на геостратегическо въздействие на Америка в района. И това ще излезе доста скъпо на Близкия изток, за разлика от 2003 година, когато въз основата на нагли неистини Съединени американски щати нахлуха в Ирак и въвлякоха в безпорядък страната, а и освен нея.
Отминали благоприятни условия
Разбира се, че Съединени американски щати в никакъв случай не са имали изключително близки връзки с режима на Асад. Желателно за тях е било по-скоро свалянето от власт както на бащата, по този начин и на сина Асад. От една страна, повода се корени в близостта на двамата президенти с най-големия съперник на Съединени американски щати в района - Иран. А от друга, в тяхното враждебно отношение към Израел, който е най-важният американски съдружник в Близкия изток. В продължение на седем години Съединени американски щати на вятъра действаха за свалянето от власт на Асад-младши. Дали не трябваше да работят по-твърдо? Какво щеше да стане, в случай че Съединени американски щати се държаха напълно настрани, както несъмнено можеха да постъпят и другите артисти като Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия? При други условия протестът можеше да поеме по доста разнообразни пътища.
Победителят е Иран
Може да се каже, че изтеглянето на Съединени американски щати в този миг, би определило бъдещето освен на Сирия, само че и на целия район за десетилетия напред. По всяка възможност може да се чака едно дискретно налагано превъзходство на Русия. И едно не толкоз дискретно владичество на Иран в огромни елементи на Сирия, в Ливан, та чак до границите с Израел. " Шиитският полумесец " би станал реалност. И то груба реалност. Твърдият външнополитически курс на моллите в Техеран, както и досегашните им дейности в Сирия демонстрират какъв брой безскрупулно Техеран би прокарал своите ползи в района. Това са стопански, само че на първо място пропагандни ползи. И най-много грубата неприязън на Техеран по отношение на Израел е значим коз в района. Особено когато Израел потушава митингите в линията Газа със смъртоносно принуждение.
Мрачен сюжет
Последицата от американското евакуиране би бил един триумфиращ Иран, който може да докара района до ръба на нова война. В оповестеното от Тръмп евакуиране се прокрадва и признанието, че като се изключи сполучливата битка против терористите от " Ислямска страна ", Съединени американски щати не са постигнали доста във войната в Сирия. Всичко обаче приказва, че изтеглянето на американските войски, ще тласне района в още по-голям безпорядък.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР