Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос, пише като коментар

...
Доналд Тръмп надхитри световния елит в Давос, пише като коментар
Коментари Харесай

В Давос:Тръмп надхитри световния елит

Доналд Тръмп надхитри международния хайлайф в Давос, написа като коментар английският публицист Роджър Бойс от The Times. Стотици бизнес и политически водачи, най-великите и най-хубавите, се събраха в швейцарските Алпи, с цел да се подиграят на американския президент. И се подиграха. Откакто Доналд Тръмп за първи път се обърна пред форума преди две години, мъжете от Давос се нуждаят от него като фигура на ненавист, основен популист, пораждащ и затова узаконявайки своето верую на глобализма.

Някои  оставиха този път персоналните си самолети

вкъщи, други оставиха в гаражите лимузините си, с цел да се показват като чувствителни към околната среда господари на Вселената, задоволително скромни да вървят по леда. Очакваше се президентският театър да бъде цялостен с гневни и остри рецензии, сходен на реванш в жанр Кадафи и доказателство за най-самодоволните от публиката, че със старта на процеса на импийчмънт са достигнали „ връх Тръмп “.

Вместо това елитът бе подложен на дисциплинирано и непреклонно газене със статистически данни за другите триумфи на американската стопанска система, тирада, която задоволи невярващите в обществените мрежи. Това беше като намек към европейската просвета и стратегическото самообладание, което може да се научи от 140-годишното създаване на катедралата във Флоренция. И най-после апел към Давос да се откаже от подозрението и да вземе част от оптимизма, приближаващ от Америка.

Мъжете от Давос онемяха. Как смее президентът да показа Америка като модел за света, когато всички в залата знаеха, че страната е разцепена от поляризиращата му изразителност. Че Китай беше изгряващата стопанска система! Че изкопаемите горива са дело на дявола!

Как се осмели да популяризира оптимизъм!

Всъщност, с напредването на деня стартира да се избистря концепцията, че Тръмп и тези, които пишат речите му сложиха под въпрос цялата философия на Клаус Шваб, създателят на Световния стопански конгрес.

Когато го сътвори Форума преди 50 години, той трябваше да разпространява концепцията, че бизнесмените би трябвало да бъдат обществено виновни и като такива да бъдат в непрекъснат разговор с политическата класа. Бизнесът трябваше да се тревожи освен за облекчаване на акционерите, само че и за голям брой „ заинтригувани страни “, в това число чиновници, клиенти и околната среда.

Шваб, който към този момент е на 81 години, се озова в опълчване на политиците от 70-те години на предишния век като Маргарет Тачър, която се причисли към посланието на икономиста Милтън Фридман, че „ обществената отговорност на бизнеса е да усилва облагите “. Ерата след Татчър, след Рейгън беше добра за Давос: Тони Блеър, Гордън Браун, Бил Клинтън, това бяха естествените възпитаници на Шваб.

Тръмп прегази концепцията, че световното съдействие, учредено на ръководената от банки Америка, би могла да поддържа истаблишмънта.

Американският водач сподели, че неговият политически приоритет е да възвърне работническите общности, разрушени от глобализацията, само че моторът на растежа би трябвало да бъде леко контролиран бизнес. Възможно ли е Тръмп да е победител в разногласието? В последна сметка негодуванието за световните играчи оказа помощ за консолидацията на републиканците към неговата кандидатура. И в този момент

Тръмп дефинира дневния ред към Иран

като постави завършек на нуклеарната договорка и умъртви архитекта на иранската районна терористична мрежа Касем Сюлеймани.

Въпреки много слабото си комерсиално помирение с Пекин, оспорва догатката на Давос, че Китай по някакъв метод е по-добър във връзка с свободна търговия и световните полезности от Съединени американски щати.

Тръмп към момента подценява по-голямата част от научните доказателства за човешкото влияние върху климатичните трендове. Но той е прав да отхвърли концепцията, че измененията, които са в ход, могат да бъдат арестувани от някаква комплицирана форма на световно контролиране или с неотчитащо се пред никого ръководство на света. Както уважаваният историк и публицист Анатол Лийвен твърди в нова книга, оправянето с провокациите на климата зависи от новия обществен контракт, реализиран на равнището на националната страна. Жертвата, огромният избор сред сила и запазване, които ще бъдат поискани от гласоподавателите, би трябвало да бъдат узаконени от парламенти и държавни управления, чиято насочна точка ще бъде националният интерес.

Много водещи предприемачи в Давос считат, че е политически по-безопасно да се извърнат към Грета и климатичните бунтовници, макар че се притесняват, че

климатичната идея е маска на фундаменталната неприязън към капитализма

Ако духът на времето се обърне против изкопаемите горива, институционалните вложители могат да трансферират средства от петрола във възобновими източници; това е квазиреволюционното желание на поддръжниците на Грета. Те се пробват да употребяват алпийската ос сред бизнес и политически елити в своя изгода.

Ако желае да оцелее, Давос би трябвало да понижи мащаба си. Цирковата концепция с огромна палатка изигра своята роля. Бизнес моделът в Давос продължава да привличан вниманието на света за няколко дни, като изготвя оферти, които рядко се извършват, казвайки на хората вкъщи, че би трябвало да работят и да живеят по-добре, и да, натрупвайки тематики за бъдещи гала-вечери.

О, и несъмнено, да упрекна Америка. Но от ден на ден хора са наясно, че това не е метод за решение на проблемите на света.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР