Доналд Тръмп може да бъде съден, след като спре да

...
Доналд Тръмп може да бъде съден, след като спре да
Коментари Харесай

Мюлър пред Конгреса: Тръмп може да бъде съден, когато спре да бъде президент

Доналд Тръмп може да бъде съден, откакто спре да бъде президент - това сподели специфичният прокурор Робърт Мюлър на чуване в Конгреса.

Мюлър бе свикан, с цел да даде показания по отчета си за " съветското следствие ", което продължи близо две години. Предпазливият език, употребен в него, разреши и на демократи, и на републиканци да се придържат към личното си мнение по тематиката дали Тръмп е влезнал в Белия дом благодарение на Кремъл и може ли президентът да бъде отхвърлен от служба поради това.

Действащ президент не може да бъде съден; а импийчмънтът е комплицирана процедура, която изисква данни, че президентът е направил тежки закононарушения, както и необятна социална поддръжка.

Специалният прокурор не предложи на министерството на правораздаването да повдигне обвинявания на президента, макар че бе разкрил 10 случая на " евентуално възпрепятстване на правораздаването " и изрично уточни, че Русия се е намесила в изборите. Ключовото в тази ситуация бе, че няма доказателства, че екипът на Тръмп е работил осъзнато дружно с руснаците.

В изказването си, с което разгласи, че завършва следствието, Мюлър сподели: " Ако екипът, проверяващ съветската интервенция в изборите и вероятно възпрепятстване на правораздаването, бе убеден, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп не е направил закононарушение, щеше да го каже категорично. Конституцията обаче не разрешава настоящ президент да бъде упрекнат във федерално закононарушение и въпросът за обвиняванията не бе част от задачата на екипа. "
" След това следствие, в случай че бяхме сигурни, че президентът не е направил закононарушение, щяхме да го кажем ", изясни Мюлър. " Президентът не може да бъде упрекнат във федерално закононарушение, до момента в който заема длъжността... Затова обвиняването не беше опция, която можехме да обмислим ", добави Мюлър. " Конституцията изисква развой, друг от правосъдната система, с цел да бъде наказан президент, че е направил нещо неправилно... Би било незаслужено да се упрекна някой в закононарушение, в случай че не може да има решение на съда. " Той даде да се разбере и че би било нелегално и покачване на обвиняване, което да седи запечатано, до момента в който президентът не напусне Белия дом, тъй че екипът му не е подхванал и тази стъпка.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР