Доналд Тръмп, който започна кампания за преизбирането си за втори

...
Доналд Тръмп, който започна кампания за преизбирането си за втори
Коментари Харесай

Може ли Федералния резерв да ваксинира американската икономика срещу коронавируса?

Доналд Тръмп, който стартира акция за преизбирането си за втори мандат на президентския пост, упорства от месеци Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да намали лихвите, само че без подозрение новият ковид ще реши дали банката е имала учредения да схване изчаквателна позиция, осведоми Агенция Франс Прес.

Изправена пред рисковете от епидемията от Ковид-19, които са към момента са неразбираеми, първата стопанска система в света най-вероятно ще понижи лихвите два пъти тази година. Това предвиждат пазарите, откакто единствено преди броени дни не съзираха нито едно на хоризонта.

Тръмп, който към този момент по традиция насочва нападки против УФР и президента му Джероум Пауел, засилва офанзивите си на конференция, отдадена на битката против новия ковид. При все това Америка остава релативно пощадена от заболяването.

" Би трябвало да плащаме по-ниски лихви ", съобщи той, откакто предвижда, че епидемията без подозрение ще засегне растежа на американската стопанска система и няма да разреши той да доближи 3 на 100 през 2020 година, както Тръмп бе заречен. Много по-добре представяща се стопанска система спрямо другите огромни индустриализирани страни е главният мотив на Тръмп да остане още четири години в Белия дом.

Централната банка на Съединени американски щати разгласи през декември пауза и остави лихвите си сред 1,50 и 1,75 на 100 след три намаления, напомня Българска телеграфна агенция. Президентът й изглеждаше податлив нещата да останат такива за известно време.

Само че новият ковид, който се популяризира тази седмица по-бързо, би могъл да промени даденостите. Макар Тръмп да твърди, че рискът от разпространяването му в Съединени американски щати е " доста слаб " противното на мнението на редица специалисти.

Паниката обзе огромните тържища. Уолстрийт претърпява най-лошата си седмица от финансовата рецесия от 2008 година, а вложителите се пренасочват към активи убежища като американските държавни облигации, чиито лихви доближиха исторически ниски равнища.

Мисля, че е прекомерно рано да мислим за деяние по паричната политика преди да разполагаме с повече числа и да има визия за икономическите прогнози, разяснява президентът на УФР в Чикаго Чарлз Евънс, представен от Блумбърг.

Следващото съвещание по паричната политика на УФР е планувано за 17 и 18 март, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР