Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат днес в

...
Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат днес в
Коментари Харесай

Путин и Тръмп по стъпките на Буш и Горбачов

Доналд Тръмп и Владимир Путин ще се срещнат през днешния ден в президентския замък във финландската столица Хелзинки, където през 1990 година разговаряха техните прародители Джордж Х. У. Буш и Михаил Горбачов. Тръмп и Путин са се срещали два пъти до момента по време на интернационалните конгреси, само че това ще е първата им независима среща.

В началото на деня Тръмп и американската първа дама Мелания са поканени на закуска от финландския президент Саули Нинистьо и брачната половинка му в Мантиниеми - друга президентска резиденция в Хелзинки, където президентът и фамилията му живеят през по-голямата част от времето. Нинистьо ще има двустранна среща и с президента Путин.

Наред с двамата държавни глави в президентския замък, издигнат през 19-ти век, на следващия ден ще имат среща и първите дипломати на Русия и Съединени американски щати - Сергей Лавров и Майк Помпейо.

Поради географското си състояние и неутралитета си Финландия - страна с население от 5,5 милиона души - има дълготраен опит като хазаин на американско-съветски и американско-руски срещи на върха. Последната такава намира се състоя през март 1997 година сред президентите Бил Клинтън и Борис Елцин, които тогава разискаха контрола над оръжията и разширението на НАТО.

Президентът Джералд Форд и руският началник Леонид Брежнев се срещнаха във финландската столица през 1975 година, с цел да подпишат историческото Хелзинкско съглашение, което бележи прелом за мира, сигурността и човешките права.

Финландия стана член на Европейския съюз през 1995 година, само че сходно на прилежаща Швеция остава отвън НАТО като военно необвързана страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР