Доналд Тръмп и Си Цзинпин втора година не могат да

...
Доналд Тръмп и Си Цзинпин втора година не могат да
Коментари Харесай

Търговската война между САЩ и Китай се разгоря с нова сила

Доналд Тръмп и Си Цзинпин втора година не могат да реализират съглашение за комерсиалните връзки сред двете най-големи международни стопански системи

Тръмп разгласи за зложелател ръководителя на Фед Джером Пауъл. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай ескалира до най-високото си равнище, откогато американският президент Доналд Тръмп стартира преди повече от година опитите си да промени бизнес връзките сред двете най-големи икномики в света. Само за броени часове в петък и в събота през нощта Пекин и Вашингтон си постановиха взаимно нови мита, а Тръмп изиска американски компании да се изтеглят от Китай. Пазарите предстоящо реагираха с намаления – водещите показатели на Уолстрийт отстъпиха с сред 2.4 и 3%, доларът и петролът певтиняха, а златото нарастна с близо 2%. Очакванията са с началото на новата седмица спадът да се пренеса в Азия и Европа.

Тръмп продължава да подлага на критика ръководителя на Фед Джером Паул, че централната банка на Съединени американски щати не понижава внезапно лихвите. Нарастването на напрежението сред Съединени американски щати и Китай ускорява упованията за световна криза. През тази година американската, китайската и европейската стопански системи забавят растежа си, като тази наклонност най-вероятно ще продължи, откакто от началото на септември митата сред Вашингтон и Пекин се усилват и това ще задълбочи проблемите в международната търговия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Китайската изненада

В петък след обед Китай изненадващо разгласи, че от началото на септември ще наложи мита върху американски импорт за 75 милиарда $. Те ще бъдат в размер сред 5 и 25% и ще обиден редица артикули. От 1 септември в допълнение ще бъдат облагани артикули като замразено свинско и телешко, ядки и други, а от 15 декември те ще важат и за друга група артикули като някои типове тъкани и овкусители за храни. С в допълнение мито от 5% след седмица ще бъде обложен вносът на соя и нефт от Съединени американски щати, а от 15 декември – с 25% този на коли и с 5% на авточасти. Новите мита засягат 5078 продукта, като измежду тях с изключение на коли има и селскостопански артикули, недопечен нефт и дребни самолети.

" Решението на Китай да приложи спомагателни мита е наложено от американските едностранни дейности и протекционизъм ", се споделя в известието на финансовото министерство, представено от Reuters.
Пекин показва вяра, че с Вашингтон ще се върнат към верния път на съвещания и ще разрешат разликите между тях. В четвъртък Лари Кудлоу, основен стопански консултант на Белия дом, съобщи, че тази седмица има прогрес в договарянията на равнище зам.-министри. Но никоя от двете страни наподобява не е подготвена на обилни взаимни отстъпки, каквито са нужни за преустановяване на продължаващата 14 месеца комерсиална война, заплашваща да вкара в криза международната стопанска система.

Залпът на Тръмп

Шансът двете страни да се върнат на масата на договарянията към този момент наподобява най-малък. Почти незабавно, откакто Китай разгласи налагането на нови мита, президентът Доналд Тръмп заяви, че е " заповядал " на американските компании незабавно да стартират да напущат страната. Не е ясно обаче какво правно съображение и пълномощия има президентът на Съединени американски щати да принуждава американските компании да прекратят активността си в Китай или да спрат да създават там продуктите си.

Освен това той още веднъж остро подлага на критика управлението на Федералния запас, че " както нормално, НЕ ПРАВИ НИЩО! ". С присъщ за него звук Тръмп написа: " Невероятно е, че могат да " приказват ", без да знаят или да питат какво върша аз, което ще бъде оповестено скоро. Имаме доста мощен $ и доста слаб Фед. Ще работя " брилянтно " и с двете и Съединени американски щати ще се оправят ужасно. Но единственият ми въпрос е кой е по-големият ни зложелател - Джей Пауъл или ръководителят Си [Цзинпин]? "

" Няма потребност от Китай и, почтено казано, ще е по-добре, в случай че ги няма. От Китай бяха направени и откраднати от Съединени американски щати голямо количество пари, година след година, в продължение на десетилетия и това би трябвало ДА СПРЕ ", написа още президентът. " Поради това на страхотните ни американски компании е подредено неотложно да стартират да търсят други възможности на Китай, в това число да върнат фирмите си У ДОМА и да вършат продуктите си в Съединени американски щати. "

Няколко часа по-късно – след края на борсовата търговия на Уолстрийт, в серия туитове Тръмп разгласи, че в допълнение покачва митата върху китайския импорт. Действащите сега мита от 25% за китайски импорт за 250 милиарда $ нарастват на 30% от 1 октомври. Американският президент съобщи също, че от 1 септември останалият китайски импорт за 300 милиарда $ ще бъде обложен с 15%, а не с в началото избраните 10%. По този метод съвсем целият годишен китайски импорт ще бъде облаган със съществени мита. Проблемът е, че забележителна част от тези артикули като смарт телефони, компютри и други, са на американски компании, които имат произвеждане в Китай.

Пазарен срив

Персоналната офанзива на Тръмп против ръководителя на Фед и настояването му американските компании да изоставен Китай и да намерят други възможности провокираха срив на тържищата в Съединени американски щати, като Apple беше измежду най-губещите компании, оповестява CNBC. Водещият показател Dow Jones Industrial Average загуби близо 2.4% от цената си, необятният индикатор S&P 500 – 2.6%, а софтуерният Nasdaq Composite – 3%. Основните американски показатели регистрираха и седмични загуби за четвърти следващ път. Книжата на Apple, чието главно произвеждане е в Китай, поевтиняха с 4.6%. Тези на Nvidia и Broadcom се намалиха с по към 5%.

Петролът също загуби позиции, като по-голямо беше понижението при американския лек вид – с 2.5% до 53.97 $ за барел. Спадът при брента беше по-малък в края на търговията – с 0.7% до 58.94 $. Златото продължи възходящия си ход, като цената му се увеличи с 1.9% до 1536.90 $ за тройунция.

На облигационните пазари спредът сред 10-годишните и 2-годишните държавни скъпи бумаги се обърна в четвъртък, откакто членове на Фед дадоха да се разбере, че намаление на лихвите през септември не е несъмнено. В петък доходността по 10-годишните американски ДЦК беше 1.535% по отношение на 1.531% при 2-годишните.

След последните събития не е несъмнено дали при започване на септември ще има следващ кръг договаряния, които би трябвало да се проведат в Съединени американски щати. Инвеститори, компании и търговци ще наблюдават дали Федералният запас няма да форсира понижаването на лихвите. Фед към този момент удържа на натиска

Федералният запас на Съединени американски щати към този момент не се поддава на натиска на Тръмп за внезапно намаление на лихвите, откакто ги понижи за първи път от десетилетие през този месец. Това стана ясно от изказването на Джером Пауъл, ръководител на Фед, след срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг. Американският президент избира ниски лихви и по-слаб $, с цел да може растежът на стопанската система да се задържи на високо равнище и да не страда износът. Фед обаче може да се окаже заставен въпреки всичко да смъкна лихвите още един път или два пъти до края на годината, с цел да поддържа стопанската система, откакто последните данни демонстрират терзания на пазара на недвижимите парцели, както и измежду производителите.

Според анализаторите политиката на Пауъл е сигнал към Тръмп, че би трябвало да се търсят други решения за опазване на темпа на стопанската система и терзанията на президента няма да бъдат решени от дейности на централната банка.

" За мен е пределно ясно, че Пауъл изпраща известие към президента: в случай че си толкоз обезпокоен за стопанската система, свалянето на лихвите няма да ти помогне. Трябва да направиш нещо във връзка с търговията. Това е известието, което очевидно не доближава до Тръмп ", разяснява Крейг Бишоп от RBC Wealth Management.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР