Доналд Тръмп и Си Цзинпин все по-трудно намират общ език

...
Доналд Тръмп и Си Цзинпин все по-трудно намират общ език
Коментари Харесай

Корона от тръни за Китай

Доналд Тръмп и Си Цзинпин все по-трудно намират общ език при договарянията.

Най-добрият вид е главните съдружници на Съединени американски щати да работят дружно, с цел да оказват напън върху Китай да работи по-отговорно. Уважаеми държавни водачи, в Китай беше открит нов рисков вирус, който води бързо до гибел. Полагаме всички вероятни старания да се оправим, обръщам се към вас за съдействие, с цел да можем дружно и по-бързо да решим този проблем. Това ще е от изгода за всички страни в света!

Си Цзинпин, президент на Китай

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ако китайският президент беше изпратил сходно писмо в края на 2019 година, най-вероятно светът нямаше сега да е изправен пред най-голямата си рецесия от 100 години насам и държавни водачи да упорстват Пекин да понесе своята отговорност, като заплати цената за укриването на значима информация за новия ковид.

Заразата удари съществено Европа и Съединени американски щати, като основава предпоставки за тежко опълчване сред Вашингтон и Пекин, в което Европейски Съюз няма потенциала да е независим състезател поради личните си проблеми.

През последните две години връзките сред Съединени американски щати и Китай стигнаха най-ниската си точка. Двете водещи международни сили до момента успяваха да предотвратят по-тежък конфликт, само че все по-трудните връзки сред тях към този момент се оприличават на нова студена война. Разликата е, че връзките сред двете страни са много по-обхватни спрямо тези сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през предишния век. Конфликтът сред Вашингтон и Пекин през последните няколко години беше поради стопанската система и военните упоритости на азиатската страна, а не идеологически. А обширната мрежа от търговски и капиталови връзки затвърди китайско-американските връзки, което балансира търкането в други области.

До скоро чиновници в администрацията на американския президент Доналд Тръмп бяха склонни да изключат опцията обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Китай да се разраснат до огромна борба. Сега обаче нарастват признаците, че раздорът сред тях стартира да има идеологически нюанс.

Отговорността на Пекин

Гневът от огромния брой смъртни случаи в Съединени американски щати от ковид от ден на ден се насочва към Китайската комунистическа партия (ККП). Вашингтон (и водещи страни в Европа) счита, че Пекин би трябвало да понесе отговорност за международната здравна рецесия. Застъпниците на тази позиция смятат, че опитите на Китай да скрие заплахата от вируса са довели до гибелта на десетки хиляди американци, а все по-голям брой политици оттатък Океана демонизират ККП като съществена причина за " казуса с Китай ". Тази акция наподобява от ден на ден като идеологическа война и офанзива против самата природа на ръководещата партия в Китай, а освен против нейните дейности.

Лидерът на тази борба е държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, който твърди, че епидемията потегля от лаборатория за вируси в Ухан. " Приносът на Китай в битката против пандемията е нищожен спрямо цената, която светът заплати поради тях ", разяснява Помпео. " Тази цена включва 90 хиляди американски живота, повече от 36 млн. американци, които са изгубили работата си от март, и 300 хиляди смъртни случая по света. Приносът на Китай би трябвало да бъде повече от 9 трлн. $ съгласно нашите оценки. " Той упрекна няколко пъти китайските управляващи, че попречват без значение следствие на аргументите за пандемията на територията на Китай.
Помпео има вяра, че на режима на ККП в никакъв случай не може да се има вяра, съгласно някогашен върховен чиновник на администрацията на Тръмп. Но надалеч освен той изпитва надълбоко съмнение към Пекин. Въпреки че тази позиция към момента не е формалната на държавното управление на Съединени американски щати, тя може да надделее измежду американските политици, показват източници във Вашингтон, представени от Nikkei Asian Review.

От своя страна китайските държавни медии изобилстват от вести, в които се твърди, че комунистическият режим превъзхожда западната народна власт и огромните страни на Запад към момента се борят да управляват епидемията дълго откакто Китай съумя да го направи. А външният министър Ван И дефинира като мечтатели тези, които желаят Китай да заплати обезщетения поради вируса.

Някои високопоставени чиновници на ККП имат вяра, че Съединени американски щати възнамеряват да отслабят Китай, като се възползват от продемократичните митинги в Хонконг - те могат още веднъж да се възобновят поради проекта на Пекин да одобри закон за сигурността на полуавтономната територия, и рецесията поради ковид.

Това са тревожни признаци на предстоящ рисков спор сред Вашингтон и Пекин. Експерти са на мнение, че огромна нова студена война може да бъде предотвратена, в случай че американските и китайските общества останат обвързани както от притегателните сили на икономическата глобализация, по този начин и от преплетената мрежа от двустранни стопански връзки. Но предизвестяват, че пандемията прави по-трудно тези две условия да се извършват в бъдеще.

Какво п одготвят Съединени американски щати

Дори преди разпространяването на ковид комерсиалното помирение сред Съединени американски щати и Китай беше в най-хубавия случай нежно. За няколко месеца обаче обстановката фрапантно се промени и в този момент Белият дом обмисля ограничения за понижаване на зависимостта от китайски доставки от всевъзможен тип. Администрацията на Тръмп възнамерява да употребява данъчни облекчения и държавни дотации, с цел да подтиква американските компании да реалокират интервенциите си отвън Китай. Япония към този момент одобри сходна стратегия.

Непосредственият приоритет се дава на медицинските и здравните услуги, където Съединени американски щати са в огромна степен подвластни за множеството материали от Китай. Но секторите ще бъдат разширени, като ще влязат артикули, свързани с енергетиката, телекомуникациите, осведомителните технологии и превоза. Съединени американски щати към този момент не разрешиха главните китайски производители на телекомуникационно съоръжение, в това число Huawei Technologies, да вземат участие в построяването на безжични мрежи от пето потомство в страната.

Тези планове демонстрират устрема на Америка да отстрани китайското наличие в редица области в страната, а сходно деяние ще има надалеч по-големи световни последствия. Дори в случай че някогашният вицепрезидент Джо Байдън завоюва президентските избори през есента, този спор с високи залози няма да се позволи, тъй като главната му причина е политическата стратегия на китайския президент Си Цзинпин.

На конгреса на ККП през октомври 2017 година Си съобщи, че Китай ще се трансформира в световна суперсила, съперничаща на Съединени американски щати, до 2050 година Той създаде тактика за реализиране на тази цел посредством огромни държавни разноски за военни и високи технологии. Двустранните връзки започнаха да се обтягат още в края на администрацията на Барак Обама, а Тръмп единствено форсира тази наклонност. Бивш чиновник на администрацията на Обама, който поучава Байдън по отношение на външната политика, акцентира пред Nikkei Asian Review, че процесът няма да се обърне при промяна в Белия дом.

Китай отвръща на удара

Китай добре осъзнава опасността, пред която е изправен, и демонстрира мускули. Докато със Съединени американски щати си разменя предизвестия за взаимни наказания, Пекин предприе показни ограничения против Австралия, която настоя за без значение изследване на огнището на вируса в Ухан.

Външният министър Ван И твърди, че китайското държавно управление поддържа интернационално и независимо следствие на събитията към произхода на новия ковид и аргументите за пандемията въз основата на научния метод и Световната здравна организация. Срещу Австралия обаче Китай работи показно, което може да се одобри като предизвестие към света - вкара мита против австралийския ечемик и спря вноса на месо, което може да коства на Канбера 500 млн. $ годишно.

ККП явно желае да предизвести други водачи, които обмислят да се изправят против Пекин. За европейски страни като Германия, Нидерландия и Италия, които изнасят артикули за милиарди всяка година, това би трябвало да послужи като пробуждане за това какво значи да сме подвластни от китайската търговия, написа в разбор за сп. Politico Крис Дънст от мозъчния концерн LSE Ideas, част от London School of Economics.

Европа също се трансформира в прекомерно подвластна от Китай и към този момент се чуват гласове да преразгледа икономическата си политика с азиатската страна. Брюксел към този момент се готви да ограничи директните вложения от Китай в Европейски Съюз. В обстановката на все по-тежка борба сред Съединени американски щати и Китай най-хубавият избор за Европейски Съюз е да бъде на страната на Вашингтон.

Главният изпълнителен шеф на Siemens Джо Кезер предизвестява, че пандемията може да нанесе вреди върху европейската конкурентоспобност, като форсира икономическата доминация на Съединени американски щати и Китай. Европейски Съюз се нуждае от обща икономическа политика, в случай че не желае да бъде притиснат от двата колоса, разяснява Кезер пред Reuters. Той счита, че Европа към момента може да бъде третият главен състезател дружно с двата колоса, само че ще би трябвало коренно да се концентрира върху нововъведенията.
Вярно е, че страни като Германия и Италия може да са уязвими, тъй като имат сериозен експорт за Китай, и твърдата позиция на Пекин би трябвало да ги тревожи. Но точно поради тази заплаха е добре Европейски Съюз да има единна икономическа политика, включваща да вземем за пример и мита.

" Подобен отговор обаче изисква европейските водачи да се разсънят от фантазията си за демократичен интернационализъм, да признаят действителността на китайския авторитаризъм и да преоценят връзките на своите страни с Китай ", счита Крис Дънст. Той отбелязва, че търговията с Китай е надълбоко преплетена с построяването от Пекин на нелиберален международен ред и Европа към този момент не може да си затваря очите за това.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел приканва Брюксел да схване " по-активна тактика " по отношение на Китай на фона на засилващите се признаци, че Азия измества Съединени американски щати като център на световната мощност. Според него сегашната пандемия може да се преглежда като повратна точка в преместването на въздействието от Запад на Изток и Европейски Съюз е " под възходящ напън да избере на чия страна да застане ", само че акцентира, че съюзът " би трябвало да следва личните си ползи и полезности и да избегне да бъде употребен от едната или от другата страна ". Борел счита, че идната среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде опция за единна европейска позиция. " Нуждаем се от по-активна тактика за Китай, която изисква и по-добри връзки с другите демократични страни в Азия ", акцентира Борел, представен от AP.

Най-добрият вид за демокрациите в Европа и Азия е главните съдружници на Съединени американски щати - Европейски Съюз, Япония, Южна Корея и Австралия, да работят дружно, с цел да оказват напън върху Китай да работи по-отговорно. Защото последните месеци са доказателство какъв брой рисково е за света Китай да продължава както до момента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР