Доналд Тръмп и Бойко Борисов могат да се срещнат в

...
Доналд Тръмп и Бойко Борисов могат да се срещнат в
Коментари Харесай

Коя е Фиона Хил, с която Цветанов говори за среща Борисов - Тръмп

Доналд Тръмп и Бойко Борисов могат да се срещнат в първите месеци на 2019 година Това е последното изречение от формалното известие, с което партия ГЕРБ разказва срещата на Цветан Цветанов с Фиона Хил в Белия дом, приключила преди часове.

Коя е обаче дамата, с която парламентарният началник на премиерската партия уговаря аудиенция на Бойко Борисов в Съединени американски щати?

Тя не е милиардерка, не играе голф и не написа в туитър. Затова всички, които наблюдават по какъв начин Тръмп сглобява екипа си в Белия дом, са сюрпризирани за какво Фиона е не просто измежду определените, а и разполага с внушителна власт, написа 24 часа.

53-годишната Фиона е евентуално американката, която най-добре познава Владимир Путин. Цели двадесет години тя следи, учи и проучва пътя на съветския президент от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) до огромната политика.

Старши шефът по европейските и съветските въпроси в Съвета за национална сигурност на Белия дом е единственият човек с изключение на преводачите, който участва на срещата сред Тръмп и Путин в Хелзинки.

Фиона Хил даже написва през 2013 година книгата “Мистър Путин - спецагент в Кремъл”, в която “улавя” съветския президент по какъв начин употребява манипулативните трикове от времето в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), с цел да убеждава събеседниците си в своите тези. Затова и родената в малко градче в Северна Англия дама се счита за толкоз значима за американския водач.

Тя е първият член на фамилията на миньор и акушерка, приключил университетско обучение. Фиона освен познава Русия, тя е стажувала в Москва, а в “Харвард” става магистър по съветология.

Опитва несполучливо на няколко пъти да влезе в дипломатическата работа на Англия и през 1989 година отпътува за Съединени американски щати. На идната година се омъжва и става американски жител.

Неуспешно се пробва да стартира Арнолд Шварценегер за дипломат на Съединени американски щати в Москва, с цел да могат с Путин да поддържат връзка на немски.

Фиона Хил (втора вляво от Доналд Тръмп) по време на диалозите сред президентите на Съединени американски щати и Русия в Хелзинки.

Фиона Хил влиза в президентската администрация през април 2017 година, откакто напуща управителен пост в американския институт “Брукингс” във Вашингтон.

Съветничката на Тръмп учи в университета “Св. Андрюс” в Шотландия, а по-късно и в “Харвард”. Тя има магистърска степен по модерна история на Русия. Прекарва в учене и две години в института за непознати езици в Москва. В съветската столица тя кара стаж при Мария Шривер, водеща на Ен Би Си.

В продължение на две десетилетия Хил е проследявала пътя на Владимир Путин - от член на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) до водач след безредните времена при Борис Елцин. Заради познанията ѝ се счита, че тя схваща дейностите на съветския президент по-добре от всеки различен в американската външна политика.

Първата ѝ среща с Доналд Тръмп обаче не минава добре. Президентът на Съединени американски щати я обърква за чиновничка и ѝ дава записка, която да редактира. На учудения взор на Хил американският водач се ядосва, което води до намесата на тогавашния консултант по национална сигурност ген. Хърбърт Макмастър. На него му се наложило да изясни на президента коя е Хил.

В своята книга Хил изяснява, че рухването на Съветския съюз и битката на Русия да се възвърне през 90-те години е наложило яростно предпочитание у Путин да трансформира Русия още веднъж в преобладаваща мощ и да отмъсти на Запада. Според нея Путин се е научил да разгадава доста бързо хората и да открива слабите им места по време на диалози с помощта на 15-годишната си работа като офицер на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Тя не ненавижда Русия, нито Путин. Хора, които познават Фиона от години, даже настояват, че не могат да схванат нейните политически пристрастия.

С едно изречение - Цветан Цветанов се срещна с евентуално най-влиятелния член на екипа на Доналд Тръмп отвън фамилното му обграждане.

Повече от час от в началото плануваното време е траял диалогът сред ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и старши шефа по европейските и съветските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил.

И двете страни изразили безпокойствие от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския проток. Двамата се обединили към нуждата от деескалация на спора. Цветанов показал резултатите от българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и подчертал приоритетността, която България отдава на евро-атлантическата вероятност за Западните Балкани.

Фиона Хил и Цветан Цветанов са постигнали единодушие, че евро-атлантическата вероятност пред тези страни е от основно значение за ограничение на въздействието на трети страни в района.

Предстоящата рационализация на българската войска е била посочена като затвърждаване на стратегическото партньорство сред България и Съединените щати

Цветан Цветанов уведомил, че България е в заключителния стадий за избор на нови изтребители за авиацията.

До момента финалисти са три самолета - Ф-16, “Грипен” и “Юрофайтър”, като се чака българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца.

Според Цветатов сходно решение ще затвърди геополитическата ориентировка на България за десетилетия напред, защото след модернизацията на Военновъздушни сили следва модернизиране на сухопътните войски и военноморския флот.

По време на диалога била подчертана и огромната значимост за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е срещнал Фиона Хил с значимостта на европейските избори през май 2019 година

Недопускането на дезинформация и доминация на подправените вести в предизборната акция е от решаващо значение за крайния резултат, е било общото мнение и на двамата политици. Важно изискване съгласно тях е и недопускането на популистките партии да имат преимущество при установяване на политическия дневен ред в Европа през идващите 5 години.

В края на срещата двете страни са се договорили взаимният продан на отзиви да продължи и в бъдеще. От българска страна било посочено, че прелестна опция за сходен продан на отзиви би била бъдеща среща сред министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп при започване на 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР