Доналд Тръмп е предател. Това е заявила председателят на Камарата

...
Доналд Тръмп е предател. Това е заявила председателят на Камарата
Коментари Харесай

Лидерът на Камарата на представителите на САЩ: Доналд Тръмп е предател!

Доналд Тръмп е изменник. Това е декларирала ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси, съобщи Би Би Си.

Лидерът на законодателите в долната камара на Народното събрание във Вашингтон е оповестила за началото на процедура по отстраняването на президента от власт (импийчмънт). Според нея стопанинът на Белия дом в диалог с украинския президент Володимир Зеленски през юли Тръмп е изискал от събеседника си да стартира следствие против сина на главния му на този стадий съперник във вота за президент на Съединени американски щати на 3 ноември 2020 година Джо Байдън – Хънтър Байдън.

Администрацията на президентът е декларирала, че Хънтър Байдън като член на Управителния съвет на частната украинска нефтена компания Burisma е оказвал напън върху тогавашния президент на източноевропейската страна Петро Порошенко напън да уволни тогавашния основен прокурор Виктор Шокин, който е бил отхвърлен. Обвинението е било почнало следствие против компанията за финансови измами. Хънтър Байдън е заемал поста от 2014 година, когато татко му е бил вицепрезидент на Барак Обама, и е напуснал управтеления съвет през април 2019 година - месеци след встъпването на Тръмп в служба.

Американският президент от своя страна е декларирал, че стартирането на процедурата е лов на вещици. "Демократите помрачиха значим ден в Организация на обединените нации ", е декларирал той, визирайки форума на международната организация. Тръмп също показал, че записът на диалога със Зеленски ще бъде обнародван.

Процедурата по импийчмънт допуска генералният прокурор на националното разузнаване (в момента демократът Адам Шиф) да организира следствие в границите на 14 дни. Документите по делото се предават в Камарата на представителите в едноседмичен период. За отстраняването на президента са нужни 50%+1 глас от 435-те депутати в Камарата на представителите (контролирана от опозиционните на Тръмп демократи). Импийчмънтът би трябвало да бъде утвърден и от минимум от 2/3 от 100-те сенатори (където републиканците са мнозинство).

За цялата история на Съединени американски щати е имало три процедури по импийчмънт на президент. Става дума за Андрю Джонсън (1868 г.), оневинен от Сената, Ричард Никсън (1974 г.), подал оставка преди завършването на гласуването в Сената, и Бил Клинтън (1998-1999 г.), оневинен от Сената.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР