Доналд Тръмп е обвинен в разследването на специалния прокурор за намеса в изборите през 2020 г.

...
Доналд Тръмп е обвинен от голямо федерално жури по четири
Коментари Харесай

Доналд Тръмп е обвинен от голямо федерално жури по четири криминални обвинения в разследването на специалния прокурор Джак Смит за опитите за отмяна на изборите през 2020 г., довели до атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

„Малко след деня на изборите, подсъдимият също е използвал незаконни средства за омаловажаване на законните гласове и подкопаване на изборните резултати“, се казва в обвинителния акт.

Най-новото дело срещу Тръмп удря това, което се смята за най-сериозното предателство от страна на бившия президент на неговите конституционни задължения, когато усилията му да остане в Белия дом след загубата на изборите през 2020 г. се опитваха да подкопаят демокрацията в САЩ и дългогодишната американска традиция на мирен прехвърляне на президентската власт.

Заговорът за отмяна на изборите през 2020 г. разби президентските норми и завърши с немислимо физическо нападение над Капитолия на 6 януари, когато Конгресът се събра, за да потвърди победата на президента Джо Байдън. Още преди това Тръмп се включи в безпрецедентна кампания за натиск срещу служителите и законодателите в щата, служители на Министерството на правосъдието и дори собствения си вицепрезидент, за да ги убеди да отхвърлят резултатите от 2020 г.

Четирите обвинения са: заговор за измама на Съединените щати; заговор за възпрепятстване на официално производство; възпрепятстване и опит за възпрепятстване на служебно производство; и заговор срещу правата.

Ходът на Смит да повдигне обвинения ще провери дали системата на наказателното правосъдие може да бъде използвана, за да държи Тръмп отговорен за поведението му след изборите, след като той беше оправдан в процеса за импийчмънт, свързан с действията му онзи ден.

Обвинителният акт е вторият път за два месеца, в който Смит повдига обвинения срещу Тръмп. През юни Тръмп беше обвинен в задържане на секретни документи и заговор с висш помощник, за да ги скрие от правителството и собствените си адвокати. Отделно през март окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг обвини Тръмп по обвинения във фалшифициране на бизнес документи.

Тръмп се призна за невинен и в двата случая – и вероятно ще го направи отново, когато бъде изправен пред съда по последните обвинения.

Новото обвинение на специалния прокурор идва, тъй като Тръмп остава фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г. Първите две обвинения не повлияха малко на позицията му в надпреварата.

Обвинението срещу Тръмп през март отбеляза първия път в историята на САЩ, че бивш президент е изправен пред криминални обвинения. Сега има три отделни, едновременни случая, в които президентът е изправен пред обвинения в престъпление, като всички те ще се разиграят, докато Тръмп се опитва да се върне в Белия дом през 2024 г. след загубата си от Байдън през 2020 г.

Тази история е актуална и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР