Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята

...
Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята
Коментари Харесай

Импийчмънт ли? Тръмп си възвръща увереността

Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята на Съединени американски щати президент, против който Конгресът е предявявал обвинявания. Но неговото политическо бъдеще не наподобява толкоз тъмно, колкото предричаха съперниците му преди няколко седмици.

По-малко от 11 месеца преди президентските избори милиардерът републиканец наподобява си върна дейната форма, комбинирайки доста нападателна отбранителна тактика и положителни стопански индикатори.

Злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса: обвиняванията против 45-ия президент, които бяха оповестени през вчерашния ден, са тежки. Той е упрекнат, че е оказал пряк напън над Украйна, с цел да накара страната да проверява Джо Байдън, евентуалният му съперник от Демократическата партия през ноември 2020 година.

Но политическото уравнение е такова, че той е на път да преодолее тази пречка без вреди. Пълно отказване на всичко, отвод да взе участие в процеса и опит да го приравни с елементарна интервенция, въодушевена от партийни ползи: тактиката като цяло се увенча с триумф.

В една свръхполяризирана Америка, където разграничителните линии наподобяват непоклатими, този мотив провокира отвращение в лагера на демократите, само че резонира мощно измежду базовия електорат на Тръмп и конгресмените от " Голямата остаряла партия " следват като един. Блок против блок, към този момент никой не слуша другия.

Без да се стопират на детайлностите от тези обвинявания, републиканците употребяват мощен мотив: демократите се пробват да слагат под подозрение присъдата на изборните урни.

Според Дейвид Акселрод, някогашен консултант на Барак Обама, " да се твърди, че процедурата за обвиняването е невалидна, тъй като слага под подозрение вота на народа, значи да се каже, че тази процедура, която е записана в Конституцията, е оскъдна и не може да бъде употребена, тъй като ВСИЧКИ президенти са били определени от народа! "

Този метод, целящ да пренасочи дискредитирането върху голям брой институции, отпред с Конгреса, може да има по-дългосрочни резултати, само че за момента той се оказва печеливш за Доналд Тръмп.

Не е изключително изненадващо, че след няколко дни Камарата на представителите, в която демократите имат болшинство, ще гласоподава за предявяването на обвинявания. След това Сенатът, в който болшинство са републиканците, ще реши след няколко седмици да не го осъжда. И предизборната акция ще продължи хода си.

Едно от най-ниските нива на безработица

Метод на самовнушението, или първи удобни резултати? Белият дом акцентира неведнъж, че този развой е имал единствено един резултат: да сплоти още повече Републиканската партия зад своя претендент и да ентусиазира редовите гласоподаватели в шепата основни щати, където ще се решат изборите.

" Срамота е, че някои хора могат да основат обвиняване от нищото ", съобщи 73-годишният президент във вторник вечерта, преди да замине за дребния град Хърши, в щата Пенсилвания, за избирателен протест. " Никога не е имало сходен възторг в Републиканската партия ".

Между два туита, порицаващи и подчертаващи с потребление на основни букви " лова на вещици ", невиждан в американската история, той похвали положителните резултати на най-мощната международна стопанска система.

Цифрите в действителност са доста окуражаващи. Призракът на рецесията, за която се приказва от няколко месеца, се отдалечи, въпреки че растежът се забавя от началото на годината.

Пазарът на труда показва прелестно здраве. Последните данни, оповестени в петък, бяха забележителни: основаване на 266 000 работни места през ноември, цифра надхвърляща с доста прогнозите на икономистите. Вече достигащо 3,5 на 100, нивото на безработицата е на най-ниското си ниво от 1969 година.

Според последното изследване на Галъп, 55 на 100 от запитаните правят оценка икономическата обстановка в Съединени американски щати като " добра " или " отлична ".

В американската политическа класа съществува твърдо открит консенсус: в случай че стопанската система е в положително положение, президентът бива избран отново.

Дали това просто предписание ще се приложи и към Доналд Тръмп, президент, който във всяко отношение е отвън нормите? Никой не знае, само че то има преимуществото, че за момента консолидира републиканците в негова поддръжка.

Остават обаче голям брой въпроси, преди всичко измежду които е цялостната неустановеност по въпроса за изхода от водената сега комерсиална война с Китай.

 

Жером Картилие от Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР