Доналд Тръмп е може би най-лошият президент на САЩ в

...
Доналд Тръмп е може би най-лошият президент на САЩ в
Коментари Харесай

От вероятен кандидат за Нобелова награда до главнокомандващ на хаоса

Доналд Тръмп е може би най-лошият президент на Съединени американски щати в актуалната история, най-малко що се отнася в умеенето да реализира съглашения, написа " Вашингтон пост " във връзка почналите при започване на май дипломатически договаряния, които биха донесли на неговата администрация двоен триумф.

Сега той събира отломките от договарянията за Иран, а процесът със Северна Корея е западнал. Той е в мощно обтегнати връзки с основни съдружници на Съединени американски щати и покачва риска от военни спорове в Близкия изток и Азия. От евентуален претендент за Нобелова премия той се трансформира в главнокомандващ на хаоса, установи вестникът, представен от Българска телеграфна агенция.

Според изданието бъркотията се дължи ненапълно на съветника по националната сигурност Джон Болтън и на държавния секретар Майк Помпейо, които избират откритата борба с съперниците на Съединени американски щати вместо нюансираните подходи, предадени на Тръмп от неговите прародители.

Когато пое поста, Тръмп откри кои са двете най-сериозни провокации от чужбина. В единствената им среща президентът Барак Обама предизвести приемника си, че Северна Корея и нейната разрастваща се нуклеарна стратегия към този момент не могат да бъдат подценявани. Беше явно също, че политиката на Обама да възпре усилването на хегемонията на Иран в Близкия изток не съумя, напомня вашингтонският вестник.

Той отбелязва, че макар спазването на буквата на нуклеарното съглашение от 2015 година, Техеран е удвоил експанзията си в Сирия, Йемен и другаде, а също се е възползвал от малки врати в договорката, с цел да създава ракети с огромен обхват.

Подобно на на практика всички дипломатически начинания, договарянията за Иран и Северна Корея не дават обещание безапелационна победа. Регионалните аспирации на Иран и пукнатините в нуклеарната договорка няма да бъдат оправени с един удар, а специалистите по Пхенян съвсем единомислещо предсказват, че Ким Чен Ун надали ще се откаже в близко бъдеще от нуклеарния си боеприпас.

Предизвикателството пред Тръмп беше да извлече оптимално вероятното от договарянията и да го резервира, при което в следствие щеше да има частични, само че значими победи на два фронта - по-твърда позиция на Запада против Иран и укрепване на трансатлантическото съдействие и евентуално продължително заледяване на нуклеарните стратегии на Северна Корея, счита " Вашингтон пост ".

Но вместо това Тръмп провали и двата преговорни процеса, а методът, по който го направи, е незабравим. Според вестника той въобще не е считал да се съветва с европейците за оправянето на несъвършенствата в договорката с Иран, а единствената му цел е била да съблюдава предизборното си заричане, т.е. да се отхвърли от наследството на Обама във външната политика.

По същия метод Тръмп въобще не е вземал на съществено действителностите, че Ким се стреми не към бърза договорка, а към комплициран многостепенен развой, в който денуклеаризацията е далечна последна точка, написа " Вашингтон пост " и заключава, че в новата история на Съединени американски щати Тръмп е може би президентът с минимум качества като договарящ.

По същата тематика " Ню Йорк таймс " цитира специалисти, които предизвестяват, че нуклеарното разоръжаване на Северна Корея би лишило най-малко петнадесет години. " Уолстрийт джърнал " установи, че в случай че не друго, политиката на Тръмп към Северна Корея е изменчива до съвършенство. Изданието напомня, че месеците наред говорене за " оптимален напън " и че " всички разновидности са на масата " накараха външнополитическите специалисти да разсъждават за вероятностите от неизбежна нуклеарна война. После Тръмп разгласи, че ще има среща на върха с Ким Чен Ун и елитът смени плочата, като разгласи тържествено, че нехайният миролюбив президент ще се откаже от арсенала си, след което Тръмп анулира срещата. Това беше аматьорски ход, изопачаване на аматьор, написа деловото издание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР