Доналд Тръмп атакува Световната банка в Туитър“, в петък вечер,

...
Доналд Тръмп атакува Световната банка в Туитър“, в петък вечер,
Коментари Харесай

Тръмп: Световната банка да спре да дава заеми на Китай

Доналд Тръмп нападна Световната банка в „ Туитър “, в петък вечер, обвинявайки интернационалната финансова институция, че отпуска заеми на Китай, съобщи БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

“Защо Световната банка заема пари на Китай? Как е допустимо това? Китай има доста пари, а когато нямат, ги основават. Спрете! “, възмути се Тръмп.

Президентът на Съединени американски щати още веднъж удостовери позиция, от дълго време отстоявана от администрацията му, в това число от Дейвид Малпас – актуалният президент на банката, определен през април тази година – когато той бе заместник-министър на финансите по интернационалните въпроси на Съединени американски щати до избора му за началник на банката.

Президентът усилва посланието на своя министър на финансите Стивън Мнучин.

Последният съобщи в четвъртък пред комисия на Камарата на представителите, че Съединените щати са изразили своето „ несъгласие против дълготрайна стратегия “ за заеми и планове на Световната банка в Китай.

Последното бе утвърдено в четвъртък. Планира се да се понижат сумите на заемите за Китай, които също ще бъдат по-избирателни през интервала 2020 – 2025 година

Тази стратегия “отразява еволюцията на нашите връзки с Китай ”, сподели в изказване Мартин Райзер, шеф на Банката в Китай. “Нашият ангажимент ще бъде все по-избирателен ”, добави той.

Това понижение обаче не е задоволително за Вашингтон, чийто мотив е елементарен: втората международна стопанска система е задоволително богата, с цел да води политика на самофинансиране и да не зависи от заемите на Световната банка, която би трябвало да предлага финансови запаси на по-бедните страни.

Но позицията на президента, по този начин обществено оповестена, идва в миг на договаряния с Пекин, в опит да се постави завършек на комерсиалната война, разпалена преди 18 месеца от американския президент. Той има намерение да принуди Китай да направи отстъпки в отбраната на американските компании в страната и да понижи огромния търговски остатък с Вашингтон.

Съществува огромна неустановеност по отношение на датата на допустимо отчасти съглашение, което бе оповестено за идно от Тръмп още през октомври, само че което наподобява лишава доста време, с цел да бъде осъществено.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР