Доналд Тръмп Американският президент Доналд Тръмп обмисля дали да премахне

...
Доналд Тръмп Американският президент Доналд Тръмп обмисля дали да премахне
Коментари Харесай

Тръмп обмисля да премахне някои мита върху китайски стоки

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обмисля дали да отстрани някои мита върху китайски артикули. Това би била отстъпка за улеснение на сключването на частична договорка сред двете страни, която да постави завършек на комерсиалната война. Действията на Вашингтон ще удовлетворят основно искане на Пекин, до момента в който договарящите изглаждат изискванията по съглашението, което се чака да бъде подписано от Тръмп и китайския му сътрудник Си Дзинпин още този месец, написа Financial Times.

Според източници на изданието Съединени американски щати обмислят премахването на митата от 15% върху китайски импорт за 112 милиарда $, които бяха въведени на 1 септември. Става въпрос за артикули като облекла и плоски монитори.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американските отстъпки

Тръмп към този момент анулира планувано нарастване на митата от 25% на 30% за артикули в размер на 250 милиарда $, което трябваше да влезе в действие на 15 октомври. Ако фактически се стигне до договорка, Вашингтон загатва и че Пекин може да избегне планувани цени върху артикули за 156 милиарда $, планувани за въвеждане на 15 декември.

Американският президент обаче ще чака отстъпки от Китай в подмяна. Това биха могли да бъдат по-затегнати клаузи по отношение на отбраната на интелектуалната благосъстоятелност за фирмите от Съединени американски щати или по-големи гаранции за размера на китайската покупка на американски аграрни артикули.

" Първа фаза " от съглашението

Пекин настояваше за още по-мащабни дейности от страна на Вашингтон, т.е. унищожаване на към този момент съществуващи мита върху китайски артикули, което би било първият подобен случай от започването на комерсиалната война при започване на 2018 година Но до този миг, въпреки да се оформяше консенсус в администрацията на Тръмп, че би трябвало да се създадат отстъпки за съществуващите цени, не беше изцяло ясно дали самият американски президент ще се съгласи.

Същевременно проектите за подписването на " първа фаза " от комерсиалното съглашение на среща в Чили на 17 ноември бяха замразени, защото събитието беше анулирано поради митингите там. Сега се вършат опити за намиране на различно място, като Бразилия и Съединени американски щати са измежду най-вероятните разновидности. Си Дзинпин даде обещание последователно отваряна на страната за вложения

Китайският президент Си Дзинпин даде обещание последователно отваряне на китайския пазар за вложения при откриването на Международното ревю за вносни артикули в Китай. Изложението показва големия китайски пазар в опит да отговори на рецензиите, че Пекин непозволено субсидира индустрията си и я пази от конкуренцията. Форумът предлага пазарна платформа за задгранични снабдители на артикули - от вино до яхти, само че не подкрепя изключително фирмите, които към този момент са се открили в Китай, оповестява AP.

Си Дзинпин още веднъж даде обещание понижаване на рестриктивните мерки за задграничните вложения и възобнови предлагането, което за първи път беше отправено през юни, за ускорение на работата по китайско-европейско капиталово съглашение. По думите му би трябвало да бъде направено повече в поддръжка на интернационалното съдействие и да бъдат отстранени бариерите пред нововъведенията.

Пекин провежда за първи път форума предходната година на фона на изострянето на комерсиалните връзки със Съединени американски щати. Според критици ревюто съвсем няма да помогне за превъзмогването на терзанията, измежду които са отбраната на интелектуалната благосъстоятелност, трудностите пред пазарния достъп и неналичието на идентични правила за деяние за задграничните компании в Китай. Френският президент Еманюел Макрон, който участва на ревюто, прикани Китай да " консолидира " отварянето на пазара си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР