Доналд Тръмп Американският президент Доналд Тръмп е с развързани ръце

...
Доналд Тръмп Американският президент Доналд Тръмп е с развързани ръце
Коментари Харесай

СТО развързва ръцете на Тръмп за нови мита срещу ЕС

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп е с развързани ръце да наложи на артикули от Европейски Съюз мита в размер на милиарди евро в отговор на противозаконните дотации, дадени на европейския колос Airbus. Източници на Politico настояват, че Световната комерсиална организация е взела решение в интерес на Съединени американски щати в разгорещения трансатлантически спор и го е изпратила на Брюксел и на Вашингтон в края на предходната седмица.

Сега и двете страни имат няколко седмици да прибавят свои мнения по случая и да изтрият конфиденциална бизнес информация, преди решението да бъде оповестено обществено. То поставя завършек на дълготраен спор дали страните от Европейски Съюз са подкрепяли нелегално Airbus посредством субсидирани заеми и други ограничения за развиването на моделите A350 и A380.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Списък със артикули

В резултат се чака Тръмп да разгласи мита върху европейски артикули, вариращи от сирене до самолети Airbus. Според източници на Politico Вашингтон ще получи правото да събере сред 5 и 9 милиарда евро.

Вашингтон в предишното е заявявал, че ще вкара наказателни мита, в случай че Световната комерсиална организация се произнесе в негова изгода, и към този момент е подготвил лист от износни европейски артикули на обща стойност 19 милиарда евро. Целта е да се изберат артикули от листата и да се обложат с разнообразни ставки, с цел да се компенсират " вредите ", нанесени от дотациите на Европейски Съюз. При предходни сметки Тръмп е обявявал, че става въпрос за " вреди " в размер на 10 милиарда евро.

Удар по Airbus

Митата на Тръмп по разногласието за Airbus ще нанесат забележителен удар по компанията. Списъкът с плануваните мита включва самолети. А това сигурно ще направи самолетите на Airbus по-скъпи в Съединени американски щати спрямо конкуренцията на Boeing.

Освен това описът съдържа самолетни елементи от Европейски Съюз, което съгласно Брюксел цели да прекъсне мрежата за доставки и произвеждане на Airbus, като лиши компанията от частите, нужни за крайното сглобяване на модела A320 в американския щат Алабама. Така облаците над трансатлантическите връзки рисково се сгъстяват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР