Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд са официални гости

...
Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд са официални гости
Коментари Харесай

Анимацията Физика на тъгата“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд са публични посетители на първата прожекция


Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник с интернационална популярност Теодор Ушев „ Физика на тъгата “ ще има своята първа прожекция на 7 септември, на един от най-престижните фестивали за кино в света в Торонто, Канада - TIFF, който се открива през днешния ден. Сред формалните посетители, удостоверили наличие на международната премиера на кино лентата, са Доналд Съдърланд и синът му Росиф Съдърланд, актьорите, които озвучиха британската версия на кино лентата.

27- минутната анимация е най-амбициозният план в кариерата на Теодор Ушев до момента. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като в това време се появиха филмът му „ Сляпата Вайша “, който му донесе номинация на Оскар, както и разнообразни самостоятелни планове в киното и образното изкуство. Анимацията приспособява в доста персонален, въпреки и не биографичен прочит, едноименния разказ на Георги Господинов „ Физика на тъгата “. За сюжета на кино лентата си Ушев споделя, че не следва прецизно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, мемоари, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се фантазии нацяло едно потомство, обмислен през персоналния роман.

Комплимент за кино лентата е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с глас зад кадър. Гласовете на Росиф Съдърланд и неговия знаменит татко холивудския артист Доналд Съдърланд озвучават британската версия на кино лентата, а известният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият татко Манюел Тадрос - френската. Анимацията се популяризира публично на френски и британски език.

Макар и преди формалната премиера на кино лентата, той към този момент предизвика вниманието на експертите и с техниката, употребена за изработката му. „ Физика на тъгата “ е първият анимационен филм в света, основан с енкаустика – антична техника за изобразяване от времето на египетските фараони. Над 15 000 фрагмента са рисувани на ръка, променяйки изображението посредством нагряване и изобразяване с парещ пчелен восък с пигменти.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния кино ръб на Канада /NFB/ и телевизионния канал за просвета и изкуство ARTE. Веднага след международната си премиера в Торонто, той започва своя фестивален живот по разнообразни интернационалните фестивали с прожекции по целия свят. До края на годината „ Физика на тъгата “ е към този момент в селекцията на влиятелни кино-форуми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и други
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР