Дон Жуан от Моцарт е най-предпочитаната опера още от нейния

...
Дон Жуан от Моцарт е най-предпочитаната опера още от нейния
Коментари Харесай

Операта Дон Жуан пред публика във вани

Дон Жуан " от Моцарт е най-предпочитаната опера още от нейния дебют в Прага през 1787 година. Но нито тогава, нито в този момент някой е подозирал, че може да ѝ се наслаждения на покрива на двореца Люцерна в чешката столица, потънал във вана.

Идеята за авангардното оперно събитие е на наемателя на кафето на покрива на двореца Люцерна. Италианското заглавие " Дон Джовани " звучи на чешки съвсем като " Джон до вани " което в превод е " Джон във ваната ". Оттук и необикновеното зрелище.

Операта или по-точно арии от нея бяха изпълнени от чешкия бас баритон Адам Плачетка от Виенската опера. За Плачетка участиeто в сходно зрелище беше прелестно предизвикателство.
Адам Плачетка - оперен артист: Когато ме помолиха да извърша няколко арии от " Дон Жуан ", до момента в който публиката е във вани, концепцията ме впечатли. Не смятах, че е допустимо.
Като за всяка друга опера, вечерното облекло беше безусловно наложително. Но това не попречи на девет души от публиката да се потопят във ваните с чаша шампанско във ръка. Спектакълът продължи към половин час.

Мартин Стерба - фен: Не съм от най-големите фенове на операта, само че да да виждам " Дон Жуан " като " Джон във ваната ", на фона на тази страхотна панорама, е необикновено.
Премиерата на творбата на Моцарт е през 1787 година в Прага, когато градът е бил част от Австро-Унгария.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР