Домовете за хора с умствена изостаналост и за лица с

...
Домовете за хора с умствена изостаналост и за лица с
Коментари Харесай

Закриват домовете за лица с психични разстройства до 2035-а

Домовете за хора с умствена назадничавост и за лица с психологични разстройства ще бъдат закрити до 2035 година. Това излиза наяве от отговор на обществения министър Бисер Петков на депутатски въпрос.
По данни на Агенцията за обществено подкрепяне към сегашния миг на територията на цялата страна, с финансиране от държавния бюджет, действат общо 27 дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост и 13 дома за пълнолетни лица с психологични разстройства.
За осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа през януари 2018 година Министерският съвет одобри План за деяние за интервала 2018-2021, споделя Петков в отговора си. Става въпрос за тактика за така наречен " деинституционализация на грижата за хората с увреждания и възрастните хора ", който би трябвало да бъде приключен до 2035 година. С осъществяването на проекта ще се закрият 10 профилирани институции (5 дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост и 5 дома за пълнолетни лица с психологични разстройства), като от тях ще бъдат изведени 786 консуматори (405 лица с психологични разстройства и 381 лица с интелектуални затруднения).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР