Домове, наводнени след като бурята Елиас връхлетя опустошения Волос в Централна Гърция

...
Мощна буря разтърси части от Централна Гърция, помитайки пътища, разбивайки
Коментари Харесай

Мощна буря разтърси части от Централна Гърция, помитайки пътища, разбивайки мостове и наводнявайки домове, само три седмици след като проливни дъждове убиха 16 души в по-широкия регион .

Новата буря, наречена Елиас, причини обширни наводнения в централния град Волос в четвъртък и остави стотици блокирани в близките планински села. Пожарната служба извърши множество спасителни операции и евакуации, съобщиха властите.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Тъмната страна на туризма: Убиват ли я тези, които обичат Гърция?Броят на загиналите от наводнения в централна Гърция се увеличи до 10Гърция се бори с горските пожари по грешен начинкрай на списъка

„Целият Волос се превърна в езеро“, каза кметът на града Ахилеас Беос пред държавната телевизия. „Животът на хората е в опасност. Дори аз останах в капан, а 80 процента от града е без ток... Не знам откъде Господ намери толкова вода. Това е като историята за Ноевия ковчег.“

Властите са спрели всички превозни средства да излизат по пътищата.

„Хората не могат да понасят това повече. Не мога да разбера яростта на природата. Защитете се“, каза Беос, като призова жителите да останат вкъщи.


Жителите на Волос, град с близо 140 000 жители, използваха пластмасови кофи, за да изгребват калта от домовете си, за да се опитат да защитят вещите си. Сред тях беше 83-годишният Апостолис Даферерас, който живее в предградие на града от 1955 г.

„Никога не съм виждал нещо подобно“, каза Даферерас, докато се опитваше да изтласка кал и наводнена вода от дома си.

Карта на Гърция

Повече от 250 души са били евакуирани от района, след като бурята Елиас връхлетя в сряда следобед, съобщи пожарната в четвъртък, като добави, че досега е получила 1200 обаждания за помощ.

Властите казаха, че най-големите щети са докладвани около Волос и в северните части на близкия остров Евия, район, уязвим от наводнения поради масивни горски пожари преди две години. Нивата на водата в града и предградията му се повишиха бързо за няколко часа и близкият поток преля, което увеличи наводненията.

Властите „не са подготвени“

Елиас е втората голяма буря, връхлетяла региона, откакто бурята Даниел – най-интензивният дъжд, удрял Гърция от началото на записите през 1930 г. – удари региона три дни по-рано през септември.

Много жители на Волос казаха, че властите все още се справят с последствията от Даниел и не са били достатъчно подготвени за нова буря.

„Това беше предсказано“, каза Янис Гаванудис, 70-годишен пенсионер. „Те [властите] не си свършиха работата както трябва.“

Даниел превърна централна Гърция във вътрешно море, наводнявайки домове и увреждайки пътната инфраструктура и ферми близо до Волос, Кардица и Лариса.

Десетки хиляди животни се удавиха и посевите бяха отнесени, а жителите на наводнените райони все още се борят да се възстановят.

Даниел също причини опустошение в Средиземно море, като се премести от Гърция в Либия, където хиляди загинаха при огромно наводнение в крайбрежния град Дерна.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР