Доминиканската република обяви, че ще засили мерките за сигурност на

...
Доминиканската република обяви, че ще засили мерките за сигурност на
Коментари Харесай

Доминиканската република засилва граничната сигурност заради напрежението в Хаити

Доминиканската република разгласи, че ще ускори ограниченията за сигурност на северната си граница с Хаити. Това става след случай, който тя дефинира като " провокация ". Страната твърди, че група хаитяни са навлезли на доминиканска територията и са попречили на боен патрул,  оповестява " Ройтерс ".

Говорителят на държавното управление на страната Хомеро Фигероа съобщи в обява в Twitter (X), че обстановката за благополучие не е ескалирала, само че армията ще усили като превантивна мярка броя на бойците и транспортните средства, които патрулират региона . " Ситуацията наподобява се дължи на недоумение от страна на хаитянските жители по отношение на границите, които разделят двете страни ", уточни Фигероа и добави, че Доминиканската войска " има цялостните пълномощия да патрулира в този регион ".

Хаитянските медии от своя страна оповестиха, че доминикански бойци са прекосили границата с Хаити и са насочили оръжия към локалните . Говорител на държавното управление на Хаити не отговори незабавно на искане за коментар.

" Правителството на Доминиканската република счита това деяние за провокация за генериране на спор с непредсказуеми последствия ", разгласи Фигероа.
 Организация на обединените нации утвърди изпращането на мироопазващи сили в Хаити за битка с бандите
Организация на обединените нации утвърди изпращането на мироопазващи сили в Хаити за битка с бандите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще изпрати Многонационална задача за поддръжка на сигурността

През последните месеци Санто Доминго ускори граничната си сигурност и депортирането на мигранти на фона на влошаващото се принуждение в Хаити, а заради построяването на канал от обща река.

Доминиканските управляващи неотдавна построиха гранична стена на територията си, само че оставиха линия земя на запад незастроена , с цел да могат там да се организират патрули. Това докара до недоразумения по отношение на точната граница сред двете страни.

Инцидентът във вторник идва дни откакто доминиканският президент Луис Абинадер се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом, където разискаха обстановката със сигурността в Хаити.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР