Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер,

...
Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер,
Коментари Харесай

Роден е Доминик Вияр, френски ботаник

Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер, село във Френските Алпи. След гибелта на татко му, майка му го изпраща в Гап, с цел да чиракува при локален правист. Там Вияр по случайност се среща с няколко медицински книги. През 1761 година майка му го дами за заможно момиче от прилежащо село, което е останало без родители, като от брака им се раждат пет деца.
През 1766 година Доминик Вияр се среща с абата Доминик Ше, фен ботаник, който го среща по-сериозно с ботаниката и с работите на Карл Линей. В края на 60-те години Вияр отива да учи медицина в Гренобълския университет. През 1775-1776 година взе участие в геоложка експедиция в Дофине, ръководена от Жан-Етиен Гетар, който на идната година го води в Париж и го среща с водещите френски ботаници и медици на епохата.
През 1778 година Вияр получава докторска степен във Валанс и е назначен за началник на ботаническата градина в Гренобъл. През идващите години продължава да се занимава както с ботаника, по този начин и с медицина. Сред пациентите му е Жан-Батист Бернадот, който по-късно става крал на Швеция под името Карл XIV. Между 1786 и 1789 година той разгласява главния си труд „ История на растенията в Дофине “ („ Histoire des plantes du Dauphiné “), в който разказва повече от 2700 типа.
След началото на Френската гражданска война през 1789 година Доминик Вияр е освободен от службите си в Гренобъл. През 1805 година оглавява катедрата по ботаника в здравното учебно заведение в Страсбург, където живее до края на живота си през 1815 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР