Доматите вероятно са сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в

...
Доматите вероятно са сред най-разпространените, обичани и популярни зеленчуци в
Коментари Харесай

Любопитни факта за доматите ВИДЕО

Доматите евентуално са измежду най-разпространените, обичани и известни зеленчуци в света. Според мнозина доматите в действителност са плод, само че поради страхотните им вкусови качества разногласието плод или зарзават остава на назад във времето,пише Дарик Нюз.

Те произлиза от Централна и Южна Америка. Любопитно е, че италианците са наложили доматите да се употребяват с босилек. Това е по този начин, тъй като босилекът има способността да обезврежда отчасти киселинността, която доматите  притежават и провокират при хранене.

1. Ако откъснете още незрял домат, просто го поставете до ябълки и банани. Те отделят eтилен газ (естествен хормон на растежа), който форсира процеса на зреене.

2. Доматите имат антисептично деяние. Пресният доматен сок оказва помощ против възпаления или тромби в кръвта. Витамин С и бета-каротинът в доматите са отлични антиоксиданти и оказват помощ за неутрализирането на свободните радикали, които покачват риска от развиването на рак и възпаления.

3. През XVII век във Англия са считали, че доматите са отровни. Това е пордължило до XVIII век, когато доматите се трансформират в съществена част от менюто на Острова.

4. Доматите са доста богат източник на антиоксиданти. Тъй като главният каротиноид, органичният пигмент в доматите - ликопенът, е мастноразтворим (т.е. за за усвояването му, което става по–бавно, в храната би трябвало да има мазнини), е добре доматите да бъдат овкусявани със зехтин или друга потребна лой.

5. Ако имате нечисти медни предмети - от бижута до саксии, може да ползвайте доматен сок. Солта и киселината му оказват помощ за премахването на медния оксид, оставяйки с ослепителен искра предметите, направени от този метал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР