Доматите обикновено се асоциират с ликопен - пигмент, който придава

...
Доматите обикновено се асоциират с ликопен - пигмент, който придава
Коментари Харесай

Ето защо трябва да хапвате домати всеки ден

Доматите нормално се асоциират с ликопен - пигмент, който придава цвета на редица оцветени в алено плодове като домати, любеница, червен грейпфрут и гуава и който е доста потребен. В доматите той се съдържа в най-голямо количество: един междинен домат съдържа към 2-3 грама. Интересен факт е, че доматеният е доста по-богат на ликопен, в сравнение с суровите домати.

Ето по какъв начин ликопенът се отразява на организма ни и за какво е потребно да хапваме всеки ден домати:

1. Доматите пазят кожата.

Според изследвания доматите сполучливо се борят против вредата от ултравиолетовите лъчи на слънцето, което се дължи на високото наличие на каротеноиди, един от съставените елементи на ликопена. Учените обаче показват също, че не можем да сменяем слънцезащитните артикули с консумация на домати.

В допълнение към това изследване учените са стигнали до извода, че доматите също по този начин спомагат за закъснение на процесите на стареене.

2. Доматите са потребни за сърцето.

Ликопенът е антиоксидант, който може да защищити клетките в тялото ви от процесите на окисляване. Според някои проучвания хората, които употребяват постоянно ликопен, са по-слабо застрашени от сърдечни болести, диабет и инсулти. 

Ликопенът е потребен съдружник и в битката против неприятния холестерол и високото кръвно налягане.

3. Доматите могат да подобрят зрението ви.

Освен ликопен доматите съдържат и редица други хранителни субстанции, като лутеин и бета-каротин, които са доста потребни за очите. Според изследванията тези хранителни субстанции защищават очите от заболявания като катаракта и усъвършенстват зрението.

Доматите съдържат и субстанции като зеаксантин и лутеин, които носят редица изгоди за очите и ги защищават от нездравословните лъчения на екраните на телефоните да вземем за пример.

4. Подобряват работата на имунната система.

Като снабдявате организма си с задоволително количество ликопен, който влиза в ролята на антиоксидант, има огромен късмет да намалите количеството на молекулите, наречени свободни радикали, които повреждат клетките и отслабват имунната система. Ето за какво храните, които съдържат това вещество, като доматите, понижават риска от развиване на рак на белите дробове, стомаха и простатата.

5. Доматите укрепват костите.

Доматите могат да заздравят костите ви, тъй като са богати на витамин К и калций. Обратно на мита, че доматите утежняват остеоартритните положения, няма доказателства в поддръжка на това изказване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР