Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват

...
Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват
Коментари Харесай

Вижте шокиращи факти за турските чушки и домати, които всички ядем

Доматите, краставиците и чушките в Турция все по-често се оказват нечисти със неразрешени и ненапълно доста нездравословни за здравето отровни субстанции. Това сочат данните от последното проучване на "Грийнпийс " за страните от средиземноморския район.
Турският специалист по храненето Бюлент Шък е един от съавторите на изследването, извършено през месеците август, октомври и ноември. За него са били изследвани 30 сорта домати, зелени чушки и краставици, по 10 броя от супермаркет и по 10 от пазара. Учените са анализирали зеленчуците за употребявани пестициди и за тяхното отражение върху потребителите и природата.
Изследванията са посочили, че при доматите, чушките и краставиците, оценени през август, са открити общо 56 пестициди. А при създадените отвън сезона зеленчуци индикаторите са още по-високи: през октомври - 96, през ноември - 139 пестициди.

Опасно за живота
От изследването на Грийнпийс излиза наяве, че 15,6 % от оценените артикули са съдържали неразрешени пестициди, включително и карбендазим. В страните от Европейски Съюз използването му в селското стопанство е неразрешена от 2015 година. А от 2018 карбендазимът е неразрешен и в Турция. Доказано е, че може да докара до неплодородие и да повреди нервната и хормоналната система. Освен това може да форсира появяването на чернодробни тумори и да се отрази токсично на нероденото дете в майчината вътрешност.
Турското министерство на земеделието досега не се е произнесло по отчета на Грийнпийс. Но е допустимо казусът да визира освен Турция. "Не знаем дали нечистите зеленчуци от реколтата, която анализирахме, са били изнасяни в други страни ", изяснява Бюлент Шък. "Засегнатите страни сами биха могли да открият това, изследвайки съответните артикули. " Турция изнася 10 % от производството си на плодове и зеленчуци, 90 на 100 се продават на вътрешния пазар, показва Шък.
През 2019 година Турция е изнесла над 4 милиона тона плодове и зеленчуци
По данни на Асоциацията на експортьорите от средиземноморския район, през 2019 година Турция е изнесла 532 200 тона домати, 112 600 тона чушки и 55 100 тона краставици. Общо са изнесени над 4 милиона тона плодове и зеленчуци.
Изследователите са открили, че при 42 % от тестваните артикули токсичният резултат от употребяваните пестициди влияе дълго време и се придвижва в почвата и въздуха. Поради това максимален е рискът за здравето на селските стопани и служащите на полето, акцентира Бюлент Шък.
Селските стопани, които обработват плодовете и зеленчуците с пестициди, всекидневно влизат в допир с отровни субстанции. При дамите това може да докара до рак на гърдата и на яйчниците или пък да се отрази отрицателно на развиването на ембриона в майчината вътрешност. При мъжете отровните субстанции могат да причинят рак на простатата и да доведат до неплодородие, изясняват специалистите.

Двойно повече пестициди, в сравнение с в Нидерландия
Според отчета на Грийнпийс, от 1979 до 2018 година използването на пестициди в Турция е повишена цели седем пъти. Днес се употребяват общо 59 000 тона. Докато в Европа най-вече пестициди се употребяват в Нидерландия - 13 кг на хектар, в турския град Анталия този индикатор е 26 кг на хектар - т.е., двойно повече.
В Европа като пестициди се употребяват близо 1000 разнообразни субстанции. През 2016 година Грийнпийс популяризира "Черен лист на най-опасните пестициди в Европа ", където се споделя, че нездравословни са и препарати, които до тогава са били считани за безобидни. Заради изследването са били изследвани 520 разрешени пестициди и тяхното отражение върху здравето и природата. 209 от оценените пестициди са били добавени към черния лист.
Докладът за Турция е бил съпоставен с "Черния лист на най-опасните пестициди в Европа ", в следствие от което е било открито, че при 90% от оценените домати, при 67% от краставиците и при 73% от чушките е бил открит най-малко един от включените в листата рискови пестициди. Тъй като обаче това не влиза в несъгласие с директивите на Европейски Съюз, тези артикули безпроблемно могат да бъдат продавани в Европа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР