Доматът е доста капризно растение. Той се нуждае от слънчева

...
Доматът е доста капризно растение. Той се нуждае от слънчева
Коментари Харесай

Kак правилно се подрязват доматите през август

Доматът е много капризно растение. Той се нуждае от слънчева светлина и пространство, в противоположен случай листата ще се преплитат едни в други и ще лишават цялата светлина, което може да докара до муден напредък на доматите или тяхното изсъхване. Затова е належащо да извършите подкастряне. 

Често се случва градинарите да споделят, че доматите наподобяват “плешиви ”. Не всички вършат подкастряне на листата. Някои считат, че буйното растение ще даде по-богата годишна продукция. Това не е напълно правилно. Необходимо е постоянно да подрязвате доматите, с цел да увеличите реколтата и да подобрите качеството на зеленчуците.

Доматът е слънцелюбиво растение. Много производители стигат до вярното формиране на доматения шубрак посредством голям брой опити и неточности. Не забравяйте, че листата са част от растението, което визира жизненоважните му функционалности. Ако безогледно откъснете огромната част от зеленината, растенията могат да умрат заради погрешно работещ развой на фотосинтеза. 

Защо е належащо подрязването на листата? 

Корените, стъблата и листата са главните органи на всяко растение. При доматите листата играят изключително значима роля. Те дава отговор за храненето и дишането на растението, както и за терморегулацията в най-горещия интервал. Те също по този начин са виновни за изпарението на влагата, което предотвратява изсъхването и пожълтяването. Откъсването на младите зелени листа е същинско светотатство. Но от старите, сухи листа няма никаква изгода.

Старите листа постоянно са покрити с “болни ” петна и изсъхват. Те съставляват опасност за растението, тъй като под тях се развиват гъбични организми. На първо място, те са рискови за доматите, отглеждани в оранжерия. Поради нарасналата мокрота, гъбите се популяризират още по-бързо.

Втората причина за премахване на непотребните листа е възстановяване на “дишането ” на растението. Те на практика не вземат участие в процеса на фотосинтеза, а и не извършват терморегулираща функционалност.

Следващата причина е насърчаването на вярното развиване на зеленчуците. Често се появяват нови култуци. Те могат да повлияят отрицателно на качеството на формираните плодове. Такива листа и издънки би трябвало да бъдат отстранени за пълноценното развиване на доматите.

В какви случаи е належащо подрязването?

За да осигурите удобни условия за развиване, би трябвало да се отървете от листата, които предотвратяват приема на въздух от растението. 

Оранжерийните домати с вентилация в това отношение са по-малко щастливи от доматите, засадени навън.

Не се тормозете да отстраните млади здрави листа, които порастват под цветните пъпки. Опитните градинари, стигат до извода, че сходна процедура оказва позитивно въздействие върху качеството и количеството на зрелите домати.

Не забравяйте да отрежете листата, които основават сянка на зреещите домати. За да се развие плода, е нужна слънчева светлина. Малките завръзи се развиват, с помощта на фотосинтезата. Когато плодовете пораснат, те могат да вземат участие в процеса на фотосинтеза сами и не се нуждаят от зелените “чадъри ”.
 Ето по какъв начин от една петуния да получите цели 10 Ето по какъв начин от една петуния да получите цели 10
Искам да поговорим за това по какъв начин от един дребен шубрак петуния, можете да получите 10. Спестяванията са големи, защото един шубрак пет...

Тъй като листата на доматите са разграничени на две огледално-отразяващи елементи, можете да откъснете единствено едната половина. Препоръчително е да извършите това, в случай че едната половина постоянно е на сянка или просто пораства от северната страна, до момента в който другата е интензивно включена в процеса на фотосинтеза.

Кога и по какъв начин да подрязвате?

Може да отрежете листата с ножица. В същото време те би трябвало да бъдат дезинфекцирани, с цел да не болестите младото растение. Можете да откъснете листата с ръка, само че би трябвало да го извършите деликатно, с цел да не нараните стъблото на растението. Това ще окаже неподходящо влияние върху развиването на растението.

Периодът на подкастряне зависи от степента на развиване на растението. Долните жълти листа би трябвало да се почистват на всеки 2-3 седмици. Началото на подрязването би трябвало да бъде в края на юли или началото на август, когато растението стане по-силно. Ако доматите са засадени в оранжерия, можете да започнете подрязването по-рано.

Ако желаете богата годишна продукция, би трябвало да положите доста старания. За да съберете повече от една касетка узрели сладки плодове, би трябвало да знаете по какъв начин вярно да подрязвате доматите. Грижата за растението е гаранция за неговото изобилие.

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР