Домат Розово сърце“ на фестивал в София Домати Розово сърце“,

...
Домат Розово сърце“ на фестивал в София Домати Розово сърце“,
Коментари Харесай

Домат „Розово сърце“ на фестивал в София

Домат „ Розово сърце “ на фестивал в София
Домати „ Розово сърце “, „ Розова магия “ и реселешки лук има на Фестивала на розовия домат в София. Розов цвят, български усет, национална музика владеят пространството в Княжеската градина, против Софийския университет в съботния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Фестивалът се организира за втора поредна година, а на фермерския пазар, с изключение на розовите домати, лук и сирени, може да хапнете и нещо чуждоземно, като гаспачо, което се замразява с азот.

„ Розовият домат от години се смята за царя на българските плодове и зеленчуци. Той по най-хубавият метод показва плодородието и благосъстоянието на българската земя. Розовият домат е известен по света, от ден на ден компании го изнасят на открито, от ден на ден заведения за хранене го вкарват в своето меню. Той е продуктът, който сплотява и традицията, и модерната търговия “, съобщи Людмил Каравасилев, един от уредниците на фестивала.

Атанас Атанасов от село Реселец е дошъл особено на фестивала, на който желае да разпространява своята стока. Той е производител на реселешки воден лук, който претендират, че е най-сладкият воден лук в България. Красимир Учителски от Петрич предлага домати „ Розова магия “.

Тук има и домат „ Розово сърце “. Доц. Даниела Ганева от Институт по зеленчукови култури „ Марица “ сподели, че е той е разработка на техния институт и от няколко години е на пазара. „ Производителите го създават, а ИЗК Марица предлага и семена от този вид. Типична сърцевидна форма, сортът е с доста положителни вкусови качества, също по този начин има и висок рандеман, отличава се със остарелия българки усет на розовите домати “, сподели доцент Ганева.

Тя уточни, че сега има интерес към розовата селекция и се основават нови сортове, измежду тях са розов идеал, розова магия, розово сърце... „ Производителите имат интерес към тези домати, те се търсят от родния консуматор, защото са с положителни вкусови качества и българинът желае връщането на остарелия усет и мирис на българския домат “, уточни доцент Ганева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР