Домът на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, най-после

...
Домът на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, най-после
Коментари Харесай

Червената къща ще стане музей на скулптора Андрей Николов

Домът на великия ваятел Андрей Николов – Червената къща, най-сетне е възвърнат на страната и би трябвало да стане музей, каквато е дарителската му воля.

Това заяви в изказване до медиите ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, в което показва огромното си удовлетворение, откакто стана ясно, че къщата е отнета от наемателите.

„ Години наред Червената къща беше захласната от една фондация, представлявана от дамата на нашенския Конфуций и от кръгове, близки до един предприемач. Тези хора желаеха да имат къщата, само че аз постоянно съм се противопоставял изрично на непозволените им щения и по тази причина през годините получавах серия от вербални офанзиви, закани и клевети. Имаше подписки, в това число и остра реакция от Съюза на българските художници, с апел домът на Андрей Николов да бъде освободен от самопровъзгласилите се за някакъв си център за диспути кръгове, само че те настойчиво отказваха да се махнат от непознатата благосъстоятелност ”, споделя Рашидов в изказването.

Председателят на комисията по просвета към Народно събрание напомня, че преди няколко години имаше даже опит собствеността на къщата да бъде изменена, на което персонално е попречил.

Червената къща на ул. „ Любен Каравелов “ 15 в София преди десетилетия е дарена на българската страна от фамилията на великия български ваятел Андрей Николов, с цел да бъде превърната в музей на неговото творчество, каквато е волята на донорите, безапелационен е Рашидов.

Депутатът отбелязва, че Андрей Николов е един от най-именитите български художници, който с право назоваваме патриарх на българската статуя. Той е учил в първия випуск на Държавното рисувателно учебно заведение, основано през 1896 година в София, а по-късно продължава образованието си в Париж и в Рим. Благодарение на него българското пластично изкуство получава европейско самопризнание, тъй като той образува модерната статуя на 20-ти век.

„ Ето за какво през днешния ден съм благополучен, че Червената къща най-сетне е свободна и духът на Андрей Николов ще се успокои и ще се върне в нея, откакто домът му се трансформира в музей. Така, както къщата на Роден в Париж е музей, както къщата на Местрович в Загреб е музей, както къщата на Корнелиу Баба в Румъния е музей, както къщата на Ел Греко в Толедо е музей, както къщата на Пикасо в Антиб е музей… Така би трябвало да бъде и у нас, такава е дарителската воля на художника Андрей Николов. Трябва да се научим да ценим огромните си създатели ”, декларира още Рашидов.

БГНЕС напомня, че от 2001 година в продължение на 10 години „ Червената къща ” на ул. „ Л. Каравелов ” № 15 в София е дадена безплатно на фондация „ Гъливер клиринг хаус ” против ремонт. Последвалите промени в законодателството не разрешават сключването на безвъзмедни контракти за отдаване на парцели – обществена държавна благосъстоятелност, против ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. Отдаването чартърен на такива парцели може да стане единствено и само след обществен търг. „ Червената къща ” в София е парцел – обществена държавна благосъстоятелност, с предоставени права на ръководство на Министерството на културата.

Министерството на културата организира подобен търг през 2012 година Договорът за наем на „ Червената къща ” е от 17 януари 2013 година за краткотрайно и възмездно прилагане на парцел – обществена държавна благосъстоятелност, с обща повърхност 966 кв. метра /или почти един декар разгърната застроена повърхност в центъра на София/ против месечен наем от 5.75 лв. на кв. м. Това е най-ниската допустима цена по Правилника на Закона за държавната благосъстоятелност. Месечната наемна цена е 5553.24 лева Срокът на контракта е до 2018 година.

Кой е Андрей Николов?

С живота и творчеството си роденият през 1878 ваятел Андрей Николов основава мост сред европейската скулптурна традиция в духа на Роден и българската съвременна статуя на XX век, която получава европейско самопризнание значително с помощта на него.

Наследството на Андрей Николов е доста разнообразно. Сред най-известните му произведения са лъвът пред Паметника на Незнайния войник в София, „ Торс “, „ Дух и материя “, „ Майчина целувка “, „ Майчина гръд “, портретните бюстове на Иван Мърквичка, Александър Балабанов, Стоян Михайловски, Кирил Христов и други Като професор в Художествената академия в София от 1931 до 1940 година Николов съумява да сътвори и своя школа, в която възпитава почитатели на изящния си жанр на ваене. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР