Домашното насилие вече е престъпление и влиза в Наказателния кодекс.

...
Домашното насилие вече е престъпление и влиза в Наказателния кодекс.
Коментари Харесай

Правната комисия реши: До 5 години затвор за домашно насилие

Домашното принуждение към този момент е закононарушение и влиза в Наказателния кодекс. Това взеха решение единомислещо депутатите от Правната комисия в Народното събрание.

Домашното принуждение към този момент ще се санкционира със затвор до 5 години. Освен багра и шамарите, под ударите на закона попада и психическият тормоз. За него накзанието може да стигне до година условно. Промените са по инициативана ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Статистиката сочи, че всяка четвърта жена у нас е жертва на тормоз вкъщи. Една от жертвите застана пред камерата на NOVA.

„ Казваше, че му давам мотиви за ревнивост, а аз в никакъв случай не съм. Той ревнуваше даже от татко си. Аз не разговарях с никой, който беше мъж “, споделя дамата.

Така минали шест години, родили им се две деца. Насилникът почнал обаче почнал да бие половинката си даже пред децата.

„ Имах цицина, колкото пестник на главата си, той ме удари с чук. Аз бях на колене и му се молех да спре. Не желаех да ме наранява пред децата и молех единствено да не е пред тях “, споделя пострадалата.

Решението да го напусне взела, откакто я изгонил от жилището, в което живеели. Оставил я на улицата. Взел децата при себе си. Съдът издал за нея и децата, които са в риск, заповед за незабавна отбрана. В нея написа, че не може да приближава децата и нея на по-малко от 100 метра. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи обаче отказали да я изпълнят.

За хилядите бити дами у нас очите си затваря и обществото.

„ Когато той ме биеше, всички комшии чуваха и никой не се обажда на 112. Той ме е бил и в центъра на курортен град “, споделя пострадалата.

Сега властта се е заела да помогне като най-сетне разпише като закононарушение в Накзателния кодес домашното принуждение. Според правосъдния министър Цецка Цачева зад жертвите ще застане „ цялата държавна машина “.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР