Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита

...
Домашното насилие се увеличава в условията на извънредно положение. Счита
Коментари Харесай

Увеличава се домашното насилие у нас при извънредно положение

Домашното принуждение се усилва в изискванията на изключително състояние. Счита се, че повода е в обществената изолираност и насилственото затваряне в къщи, постоянно със самия принудител.
Например в Китай, където първо избухна епидемията от ковид, такива случаи са се нараснали тройно, а разводите - двойно. Заради повишения риск за увеличение на домашното принуждение, СЗО разгласява в края на предходната седмица рекомендации и ограничения, които да се вземат.
" Данните ни са, че в рецесии като тази насилието против дами се усилва. Има двойки, при които не е било записано домашно принуждение преди, само че в този момент, заради напрежението, изолацията и невъзможността този стрес да се менажира, произтичат такива нападателни прояви - както на вербално равнище, по този начин и като физическо принуждение - споделя пред БНР Михаил Околийски, представител на СЗО в България.
СЗО създаде рекомендации за здравните заведения. Те сега са съсредоточени повече към справяне със обстановката, само че би трябвало да са готови и с услуги, и с информация за хората, имащи потребност от тях. Това, което аз знам, е, че районните съдилища действат и имат дежурни съдии, с цел да се може да се отговори на нуждата да се издават ограничаващи заповеди и по-късно да се насрочва дело за принуждение.
Организациите, които и до момента са предоставяли помощ, не престават да работят, спешните центрове също. Здравните посредници сега са доста дейни и работят както за предварителна защита и лекуване на COVID-19 в ромските групи, по този начин и във връзка с оправянето с другите обществени проблеми и последици от вероятно принуждение, породено най-често от мъжете на дамите. "
Според Околийски, има риск да се усилят и случаите на домашно принуждение над деца. Затова СЗО е създала няколко десетки " доста добре развити инфографики за това какво да се прави, с цел да не бъдат възрастните завладени от депресията и да станат нападателни към децата ".
Препоръките на СЗО са също жертвите на принуждение да потърсят професионална помощ или към полицията. Също по този начин да могат да устоят на психическото напрежение в къщи, " тъй като не всеки път е допустимо да се вземат бързи решения ".
" Много дами ще бъдат принудени да прекарат известно време с насилниците си. И не би трябвало да ги предизвикат ненужно, да намерят маханизмите да оцелеят ", прибавя Околийски.
Според Надежда Стойчева - клиничен психолог и шеф на Фондация " Асоциация Анимус ", пък държавното управление има виновност, че към момента не приело Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за 2020 година Тя добави, че към този момент има убити дами при домашно принуждение и посочи, че това става макар рекомендациите на СЗО и на Съвета на Европа (б.р. - отчет, критикуващ отношението към ромите, медийната независимост и взетите ограничения против домашното насилие).
Що се отнася от това какво би трябвало да знаят дамите у нас, които са подложени на домашно принуждение Стойчева твърди: " Жените би трябвало да знаят, че горещият телефон за сигнали против принуждение работи. Че районните съдилища работят и могат да издават ограничаващи заповеди, тъй като това са незабавни ограничения и ние можем да спомагаме в това отношение. И би трябвало да се знае също, че всички услуги в " Анимус " работят ".
Стойчева добави обаче, че горещият телефон за сигнали за принуждение на " Асоциация Анимус " е с понижено работно време. Ще работи от 9 до 21 часа всеки ден. Номерата са 0800 186 76, 02 981 76 86.
Що се отнася до насилието над деца - съгласно директорката на фондацията през март са извършени 5537 диалога по горещата линия за деца (116 111), като след 13 март (началото на изключителното положение) техният дял е доста по-голям.
" За страдание най-големият брой сигнали - 80, е на деца, които се обаждат за домашно принуждение (над тях). Има случаи, когато деца дават сведения за побой над единия си родител от другия, което е извънредно съществено в тази обстановка, в която се намираме - посочи Стойчева. - И ние разчитаме държавното управление да се държи по същия непоколебим метод, както към COVID-19, във връзка с насилието, във връзка с тактиката за битка с насилието върху деца, във връзка с новия обществен закон, който беше обсъждан, и в който са взели участие всички специалисти от неправителствения бранш. А не да се огъва под натиска на една фанатизирана група, която дава подправени вести (б.р. - има поради съперниците на така наречен Истанбулска конвенция). "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР